Днес Свиленград празнува Освобождението си

0

Днес Свиленград отбелязва своя празник. Преди 107 години, на 5 октомври 1912 г. градът ни се отърсва от оковите на вековното османско робство. 34 години след Освобождението на България и 27 години след Съединението, победните изстрели на връх Шейновец известяват на свиленградчани жадуваната вест, че вече са свободни. На родопския връх, наричан още „Малката Шипка” е първата битка от Балканската война, донесла свободата на града ни.

На 5 октомври 30-ти Шейновски пехотен полк от Втора българска армия, водена от ген. Никола Иванов превзема турската военна крепост на връх Курткале /сега Шейновец/ в Родопите. Това отваря пътя на българската войска и тя успява да влезе и освободи Свиленград. На този връх, който се намира на 30 км от Свиленград, са паднали първите жертва на Балканската война – 14 български войни, дали живота си за свободата на поробените си сънародници.

В чест на Шейновския полк, върхът е наречен Шейновец. В памет на героите е издигнат паметник-костница още през 1935 г. Всяка година свиленградчани показват своята почит към героите, полагайки венци и цветя пред паметника. И тази година с автобус от площада пред „Свилена” ще бъдат извозени до върха желаещите да се поклонят свиленградчани.

С богата празнична програма, спортни, културни, младежки форум, научна конференция и 490-ата годишнина от изграждането на символа на града – стария мост, Свиленград отбеляза Освобождението си. Снощи, на откритата сцена при река Марица, по време на концерта на Хорова школа с диригент Кирил Търпов бе изпълнен химна на града – „Обичам те, мой роден град“. Автор на музиката е големият композитор, свиленградчанинът Александър Текелиев. Текстът е написан от нашата съгражданка Златка Михайлова.

Отново Александър Текелиев е композиторът на музиката към стихотворението на Иван Вазов – „Поздрав тебе, Свиленграде“. Патриархът на българската литература пише творбата през януари 1913 г., след освобождението на града ни. По същото време свиленградчани кръщават на големия поет една от централните улици на Свиленград. Вазов учителства в червеното училище в града ни през 1872-1873 г. Стихове, посветени на Свиленград е писал и поетът Ивайло Балабанов.

Честит празник, свиленградчани!

Previous articleКметът на Свиленград получи наградата „Подай ръка на доброто” на Лайънс клуб
Next articleУредник от музея получи отличие по проект на БАН

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...