Атанас Димитров хвана кръста на Богоявление

0

Над 20 смелчаци скочиха в Марица при Свиленград

25-годишният Атанас Димитров от кв. Гебран хвана кръста на Богоявление. Младежът пръв успя да доплува до христовия символ и да го вдигне победоносно над главата си. Казах ви, че ще хвана кръста!, бяха първите му думи, още щом излезе от студените води на реката. Той се хвърля за четвърта поредна година в ледената Марица на Богоявление, но стига до богоявленския кръст за пръв път.

Специално съм се подговил, разказа Наско, минути преди да скочи, силно убеден, че тази година ще му донесе кръста и много здраве и късмет. Сипал си чаша вино и намазал тялото си с мас, за да не усеща толкова студа. Преди това се разбрал с шефа си специално да го освободи от работа за ритуала. Наско прави ролбари за автомобили в тукашна фабрика за авточасти.

Желая му много здраве и късмет, и по-скоро да създаде хубаво семейство, пожела му и дядо му – видимо развълнуван и с пълни със сълзи очи.

Над 20 смелчаци се хвърлиха в студените води на река Марица. Стотици пък се струпаха на вековния каменен мост, за да изгледат ритуала. Тази година, той беше воден от архийерейският наместник отец Константин, отец Георги и новият свещеник, който служи в храма на Гарата – Януарий. Здравословни проблеми възпрепятстваха идването на старозагорския митрополит Галактион, който по традиция води и литургията в един от храмовете на Свиленград.

От ритуалните пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.
На Йордановден празнуват Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa.

Честито на именниците!

Previous articleСпокойна нова година и опашки пред лекарските кабинети днес
Next articleЗа малко повече от година: 636 сирийци с адреси в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...