За малко повече от година: 636 сирийци с адреси в Свиленград

0

195 свиленградчанчета са родени през 2014 г.

636 сирийци са заселени по документи в община Свиленград от края на 2013 година досега. Данните са от общинската служба ГРАО. В огромната си част новодошлите обаче са заминали за Западна Европа, след като са получили статут и съответно лични документи.

От октомври 2013 година в Транзитния център в Пъстрогор се провеждат интервюта и се дава решение за статут. Мярката беше предприета, за да се съкрати процедурата и чакането в препълнения тогава център. Затова и от края на 2013 година започна и регистрацията по постоянен адрес на сирийските бежанци със статут в тукашното ГРАО, за да могат да получат ЕГН, лични карти и удостоверение за пътуване.

Първите с постоянен адрес в Свиленград, припомняме, бяха семейството на сириеца Азад Мурад, жена му и петте им деца. Малко по-късно, в началото на ноември 2013 година още 15 сирийци станаха официлно жители на граничната ни община. От тогава насам с адреси в Свиленград са 636 сирийци, а 158 от тях са с адреси в селата.

В огромната си част обаче получилите статут не остават в общината ни и, получавайки документите си, заминават за Швеция, Дания или Германия, разказват адвокати, занимаващи се с процедурата.

Свиленградчани пък предпочитат да емигрират в търсене на по-добър живот най-вече в Гърция, Португалия, Англия или Испания. През 2014 година 18 свиленградчанчета са родени в тези страни. Не са малко и бебетата, родени в други градове в България. Иначе за пръв път проплакалите рожби – жители на Свиленград са 195. Починалите жители на общината ни са 287.

По-малко са сключилите граждански брак през миналата година в сравнение с 2013-та. Цифрите са 65 към 71 граждански ритуала. Разводите през 2014 година са били 36.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...