За малко повече от година: 636 сирийци с адреси в Свиленград

0

195 свиленградчанчета са родени през 2014 г.

636 сирийци са заселени по документи в община Свиленград от края на 2013 година досега. Данните са от общинската служба ГРАО. В огромната си част новодошлите обаче са заминали за Западна Европа, след като са получили статут и съответно лични документи.

От октомври 2013 година в Транзитния център в Пъстрогор се провеждат интервюта и се дава решение за статут. Мярката беше предприета, за да се съкрати процедурата и чакането в препълнения тогава център. Затова и от края на 2013 година започна и регистрацията по постоянен адрес на сирийските бежанци със статут в тукашното ГРАО, за да могат да получат ЕГН, лични карти и удостоверение за пътуване.

Първите с постоянен адрес в Свиленград, припомняме, бяха семейството на сириеца Азад Мурад, жена му и петте им деца. Малко по-късно, в началото на ноември 2013 година още 15 сирийци станаха официлно жители на граничната ни община. От тогава насам с адреси в Свиленград са 636 сирийци, а 158 от тях са с адреси в селата.

В огромната си част обаче получилите статут не остават в общината ни и, получавайки документите си, заминават за Швеция, Дания или Германия, разказват адвокати, занимаващи се с процедурата.

Свиленградчани пък предпочитат да емигрират в търсене на по-добър живот най-вече в Гърция, Португалия, Англия или Испания. През 2014 година 18 свиленградчанчета са родени в тези страни. Не са малко и бебетата, родени в други градове в България. Иначе за пръв път проплакалите рожби – жители на Свиленград са 195. Починалите жители на общината ни са 287.

По-малко са сключилите граждански брак през миналата година в сравнение с 2013-та. Цифрите са 65 към 71 граждански ритуала. Разводите през 2014 година са били 36.

Previous articleАтанас Димитров хвана кръста на Богоявление
Next article7 месеца след скандала: Връщат Костадинов на работа в митницата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...