Празник на гроздето организираха в Димитровче

0

Празник на гроздето „От лозето до бъчвата” организираха в свиленградското село Димитровче. Възраждането на ритуала беше придружено от фолклорен фестивал, който се организира за пръв път в селото.

Инициативата е на НЧ „Искра 1932”, а идеята е празникът да стане традиционен, тъй като в селото има близо 3 хил. дка лозя, една работеща винарна, друга – почти завършена и трета в проект.

Празникът се проведе навръх Кръстовден, 14 септември, който се нарича още „гроздоберник”. Именно от Кръстовден старите българи се стягали за гроздобер. Притягали обръчите на бъчвите, в които ще се налива виното, стягали возника, с който ще се превозва гроздето, и чебъра, в който ще се мачка. Разбира се, плетяли и кошници за берачите – малки и големи.

Момичета от Сладун се включиха в ритуалното мачкане на гроздето с боси нозе. Обредна пита с грозде и кръст на нея беше приготвила баба Ганка Янакиева. Вярва се, че тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Още 10 жени от селото бяха направили различни вкусотии, свързани с празника, а председателят на читалищното настоятелство Веселина Карагьозова им връчи грамоти.

Молитва за берекет отправи енорийският свещеник Димитър Недялков. В програмата на първия фолклорен фестивал се включиха състави от над 10 села от общината. Всички те получиха грамоти и по бутилка вино от винарна „Димитровче”.

Празникът на гроздето се организира с подкрепата на общинския фонд за местни инициатива и спонсори.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...