Празник на гроздето организираха в Димитровче

0

Празник на гроздето „От лозето до бъчвата” организираха в свиленградското село Димитровче. Възраждането на ритуала беше придружено от фолклорен фестивал, който се организира за пръв път в селото.

Инициативата е на НЧ „Искра 1932”, а идеята е празникът да стане традиционен, тъй като в селото има близо 3 хил. дка лозя, една работеща винарна, друга – почти завършена и трета в проект.

Празникът се проведе навръх Кръстовден, 14 септември, който се нарича още „гроздоберник”. Именно от Кръстовден старите българи се стягали за гроздобер. Притягали обръчите на бъчвите, в които ще се налива виното, стягали возника, с който ще се превозва гроздето, и чебъра, в който ще се мачка. Разбира се, плетяли и кошници за берачите – малки и големи.

Момичета от Сладун се включиха в ритуалното мачкане на гроздето с боси нозе. Обредна пита с грозде и кръст на нея беше приготвила баба Ганка Янакиева. Вярва се, че тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Още 10 жени от селото бяха направили различни вкусотии, свързани с празника, а председателят на читалищното настоятелство Веселина Карагьозова им връчи грамоти.

Молитва за берекет отправи енорийският свещеник Димитър Недялков. В програмата на първия фолклорен фестивал се включиха състави от над 10 села от общината. Всички те получиха грамоти и по бутилка вино от винарна „Димитровче”.

Празникът на гроздето се организира с подкрепата на общинския фонд за местни инициатива и спонсори.

Previous articleГражданско сдружение „Свиленград МОЖЕ” чистиха в Изгрев
Next article207 първокласници прекрачиха прага на училището за пръв път

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...