Сладунци правят тракийска сватба за Гинес

0

Читалището в Сладун ще възстановява автентичен тракийски сватбен ритуал, с който ще кандидатства в рекордите на Гинес. Тукашните певици са били избрани сред още 6 читалища от различни етнографски области на България. „Кастингът” е организиран от сдружение „Лудогорие”, което миналата година също направи рекордна за Балканския полуостров сватба, но по „Време разделно”. На най-дългата сватбена маса в наши дни, като „излязла” от популярната сцена от филма по романа на Антон Дончев, през 2014-та се подредиха и нашите певици. А седмици наред емоцията от преживяното, върнало ги за ден в 15 век, не ги напусна.

Сега еуфорията е още по-голяма, сподели читалищният секретар на Сладун и основен двигател на участието в поставянето на рекорда – Надя Щегрова.

Сватбата кандидат за Гинес ще популяризира тракийските обичаи при жененето. А огромната чест да бъдат част от организацията на събитието имат сладунското читалище „Изгрев 1928”, пенсионерският клуб на с. Студена и читалището на с. Радовец.

Те ще покажат замесването на медениците (пита с мед), изработването на пряпорците (знамената) и кумовото дърво, бръсненето на младоженеца, сплитането на косите на булката, пращането на заложник в дома на булката, който се опитва да крадне нещо от дома, но момината страна, ако го хванат, го начернят… Все специфични за тракийската сватба ритуали, продължавали едно време с дни.

С избора на сватбения ритуал са избрани и младоженци от тракийския край. През юли, когато ще се подреди и рекордната софра, ще бъдат венчани Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора.

Миналата година за родопската сватба бяха приготвени 12 печени агнета, 300 погачи, 200 кг сирене, седем казана с боб по хайдушки и около половин тон вино. А сватбената софра стигна рекордните за Балканите – 441,60 м.

Засега от сватбеното меню от тракийския край е известно само, че ще има специален курбан. Очаква се обаче, количеството му също да бъде рекордно.

снимка: Миналогодишната сватбена софра

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...