Сладунци правят тракийска сватба за Гинес

0

Читалището в Сладун ще възстановява автентичен тракийски сватбен ритуал, с който ще кандидатства в рекордите на Гинес. Тукашните певици са били избрани сред още 6 читалища от различни етнографски области на България. „Кастингът” е организиран от сдружение „Лудогорие”, което миналата година също направи рекордна за Балканския полуостров сватба, но по „Време разделно”. На най-дългата сватбена маса в наши дни, като „излязла” от популярната сцена от филма по романа на Антон Дончев, през 2014-та се подредиха и нашите певици. А седмици наред емоцията от преживяното, върнало ги за ден в 15 век, не ги напусна.

Сега еуфорията е още по-голяма, сподели читалищният секретар на Сладун и основен двигател на участието в поставянето на рекорда – Надя Щегрова.

Сватбата кандидат за Гинес ще популяризира тракийските обичаи при жененето. А огромната чест да бъдат част от организацията на събитието имат сладунското читалище „Изгрев 1928”, пенсионерският клуб на с. Студена и читалището на с. Радовец.

Те ще покажат замесването на медениците (пита с мед), изработването на пряпорците (знамената) и кумовото дърво, бръсненето на младоженеца, сплитането на косите на булката, пращането на заложник в дома на булката, който се опитва да крадне нещо от дома, но момината страна, ако го хванат, го начернят… Все специфични за тракийската сватба ритуали, продължавали едно време с дни.

С избора на сватбения ритуал са избрани и младоженци от тракийския край. През юли, когато ще се подреди и рекордната софра, ще бъдат венчани Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора.

Миналата година за родопската сватба бяха приготвени 12 печени агнета, 300 погачи, 200 кг сирене, седем казана с боб по хайдушки и около половин тон вино. А сватбената софра стигна рекордните за Балканите – 441,60 м.

Засега от сватбеното меню от тракийския край е известно само, че ще има специален курбан. Очаква се обаче, количеството му също да бъде рекордно.

снимка: Миналогодишната сватбена софра

Previous articleБиблиотеката има нов собственик
Next articleФинал на конкурса за нови 20 митничари. Чакат се назначенията

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...