Библиотеката има нов собственик

0

Синът на Суди Озкан купи сградата и терена

Сградата на общинската библиотека в Свиленград има нов собственик. Тези дни стана ясно, че бившата баня и прилежащата й площ са продадени на сина на хазартния бос Суди Озкан – Енис.

По информация от общината, временно библиотеката ще се помещава в читалището. Читалнята, компютрите и част от книгите ще бъдат преместени в една от залите на читалището – бившата галерия, както и във фоайето на втория етаж. За останалата част от книжния фонд ще бъдат осигурени варианти за съхранение.

За сделката на стойност 450 хил. евро съобщи в. Капитал в началото на седмицата. Изданието посочва, че продавач на имота е публичното дружество „Актив пропъртис“, а купувач е компанията „Кинг адвъртайзинг”, регистрирана като развиваща рекламна и информационна дейност.

За имота с площ 2749 кв.м., в който се намира и бившата градска баня, сега – библиотека, от 2007 година се водят съдебни спорове. Общинската сграда и терена бяха продадени на дружеството „Грийн холдинг”, на местния предприемач Христо Янев. С покупката той е поел ангажимент да осигури 200 хил. лв. за преместването на библиотеката. Заради неизпълнение на тази клауза в договора общината поиска от съда разваляне на сделката за имота, който междувременно бе прехвърлен на „Актив пропъртис“. Делото е било спечелено от общината и в последните дни на 2014 година, по сметката й са преведени дължимите вече – 373 хил. лв., което прави възможно разпореждането със сградата.

От съобщението за сделката е видно, че страните са се споразумели плащането по нея да стане с частично разсрочване до 28 ноември 2015 г. Дотогава върху имота е учредена ипотека в полза на „Актив пропъртис“.

Все още не е ясно какви функции ще има сградата, след като встъпи във владение новият собственик – Енис Озкан. Бащата – Суди Озкан има преди това придобити имоти в Свиленград, като например бившият Младежки дом, който от няколко години е казино.

Проект пък за преместването на библиотеката на друго място е изготвен от няколко години. Сградата, която се планира да се отремонтира с европейски пари и в нея да се помещава културното средище, е бившият съвет, до брега на река Марица.�

Previous article7 месеца след скандала: Връщат Костадинов на работа в митницата
Next articleСладунци правят тракийска сватба за Гинес

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...