Библиотеката има нов собственик

0

Синът на Суди Озкан купи сградата и терена

Сградата на общинската библиотека в Свиленград има нов собственик. Тези дни стана ясно, че бившата баня и прилежащата й площ са продадени на сина на хазартния бос Суди Озкан – Енис.

По информация от общината, временно библиотеката ще се помещава в читалището. Читалнята, компютрите и част от книгите ще бъдат преместени в една от залите на читалището – бившата галерия, както и във фоайето на втория етаж. За останалата част от книжния фонд ще бъдат осигурени варианти за съхранение.

За сделката на стойност 450 хил. евро съобщи в. Капитал в началото на седмицата. Изданието посочва, че продавач на имота е публичното дружество „Актив пропъртис“, а купувач е компанията „Кинг адвъртайзинг”, регистрирана като развиваща рекламна и информационна дейност.

За имота с площ 2749 кв.м., в който се намира и бившата градска баня, сега – библиотека, от 2007 година се водят съдебни спорове. Общинската сграда и терена бяха продадени на дружеството „Грийн холдинг”, на местния предприемач Христо Янев. С покупката той е поел ангажимент да осигури 200 хил. лв. за преместването на библиотеката. Заради неизпълнение на тази клауза в договора общината поиска от съда разваляне на сделката за имота, който междувременно бе прехвърлен на „Актив пропъртис“. Делото е било спечелено от общината и в последните дни на 2014 година, по сметката й са преведени дължимите вече – 373 хил. лв., което прави възможно разпореждането със сградата.

От съобщението за сделката е видно, че страните са се споразумели плащането по нея да стане с частично разсрочване до 28 ноември 2015 г. Дотогава върху имота е учредена ипотека в полза на „Актив пропъртис“.

Все още не е ясно какви функции ще има сградата, след като встъпи във владение новият собственик – Енис Озкан. Бащата – Суди Озкан има преди това придобити имоти в Свиленград, като например бившият Младежки дом, който от няколко години е казино.

Проект пък за преместването на библиотеката на друго място е изготвен от няколко години. Сградата, която се планира да се отремонтира с европейски пари и в нея да се помещава културното средище, е бившият съвет, до брега на река Марица.�

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...