Продават сградата на Дневния център?

4

Сградата на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания да бъде продадена. Това предлагат от Общинската администрация в докладна записка от името на кмета Георги Манолов. Общинската собственост се намира между новата и старата библиотека /сега казино „Макао”/. Двуетажната сграда, в която освен центъра са разположени и офиси на политически партии и пробацията, е с площ от 700 кв. м и е построена през 1910 г.

От администрацията предвиждат в зелената площ, разположена до сградата, да бъде изграден нов музей със сутерен. Първоначално бе предложено това да стане чрез публично оповестен конкурс за учредяване право на строеж. Впоследствие е решено да не се дава възможност на частна фирма да строи и проектира музея, а това да направи общината със средства от продажбата на съседната административна сграда.

Новото прeдложение е продажбата на бившия пионерски дом да стане с публично оповестен конкурс. Първоначалната цена да е 191 879.10 лв. без ДДС. Отделно купувачът да направи дарение от 5 хил. лв., предназначени за оборудване на новия музей и да изгради 5 паркоместа за общински нужди.

Предложението не срещна пълна подкрепа в Бюджетна и Икономическа комисия. Според част от общинските съветници именно продажбата на сградата и вероятното издигане на нова на възловото място с гледка към реката, ще развали ансамбъла – старият мост, арт галерията, новата библиотека с паметника на ген. Никола Иванов и новия музей. Тъкмо с този мотив от общината изтъкнаха, че искат музея да се намира в този район. Къщата на Цукровски,  в която той сега се помещава, е с недостатъчна площ, но част от експозициите могат да останат там след строежа на новата сграда.

„С това решение ще дадем на някой, между музея и библиотеката, да построи нещо, което не знаем какво е, каза Христо Щерев. Така ще разкъсаме това пространство. Какво пречи ние да си го направим? Тези пари могат да дойдат по оперативните програми”, каза още той и добави, че така „ще унищожим половината градинка с вековни дървета”, а мястото за музея пак няма да е достатъчно.

Инж. Иванка Димитрова, директор на Дирекция „Общинска собственост и устройство на територията” припомни, че общинските съветници вече са взели решение да се измени ПУП-а и мястото да се отреди за озеленяване и музей с обща площ от 240 квадратни метра.

„Сега искаме да си променим решението, защото смятаме, че другото място е по-подходящо за музей”, каза Стамо Димитров. „Има лице на две улици и смятаме, че там е неговото място. За да съхраним този терен за бъдещите поколения. Когато се намерят пари – да построят музея на това хубаво място. Загубим ли терена, там вече няма да построим нищо”.

При гласуването предложението на администрацията не се прие в БК, където „против” бяха четирима, а „за” един, а в ИК против бяха трима, въздържалите се – също трима.

Точката ще се гласува на сесията следващата сряда. В момента в сградата се помещава Дневния център за пълнолетни лица с увреждания. Преди време общината в Свиленград купи етаж от сградата на СМК, където смята да премести хората, ползващи услугите на центъра.

Previous articleОт читалището обявиха конкурс ”Обичам те, мой роден град”
Next articleГрупа „Хоризонт” гостува на „Вечер на китарите” в Свиленград

4 COMMENTS

  1. Сградата. Ще бъде купена от един бизнесмен който има вече ресторант и хотел до моста

  2. Чудесна идея , ако там се построи музей този район наистина ще се превърне в привлекателно и притегателно място за гостите на Свиленград! Поздравление за идеята г-н Кмете! Вие отново доказвате , че имате не само политическо, но и прагматично мислене!

  3. Законът е създаден за богатия ,а наказанието е за бедния –-поговорка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...