Районните прокуратури на Свиленград и Хасково в подкрепа на Гешев

0

Районните прокурори от Хасково и Свиленград подкрепят номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Това става ясно от разпространено становище, цитирано от сайта „Правен свят” и качено на интернет страницата на прокуратурата. Подкрепа за него изразяват още обвинителите от Чирпан.  Миналата седмица, в региона, това направиха Окръжна прокуратура Хасково и Районна прокуратура –Харманли.

В писменото си становище прокурорите от Свиленград изразяват „абсолютно несъгласие към проявите на натиск и политическо вмешателство върху членовете на ВСС в избора на главен прокурор на Република България”. Те считат още, „че новият главен прокурор следва да бъде избран при прозрачна процедура и вземане на решение по вътрешно убеждение, без намеса в независимостта и самостоятелността на Прокуратурата на Р. България като част от съдебната власт.”

„Убедени сме, че процедурата за избор на Главен прокурор на Република България ще бъде проведена в съответствие с изискванията на Конституцията и Закона за съдебната власт и подкрепяме изцяло членовете на ВСС при упражняване правомощията им“, пишат още районните обвинители на Свиленград.

Районната прокуратура в Хасково също изказва „абсолютно несъгласие към всякакви прояви на натиск и политическо вмешателство върху ВСС при вземането на решение за избор на Главен прокурор”.

„Процедурата за избор на Главен прокурор е регламентирана в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт и Пленумът на ВСС е единственият и легитимен орган който може да извърши този избор. Членовете му трябва да имат възможност да изразяват волята си по вътрешно убеждение, без да бъдат подлагани на натиск”, пишат прокурорите  от РП – Хасково.

Иван Гешев е единственият кандидат за Главен прокурор. Той беше номиниран от името на прокурорската колегия. Протест срещу номинацията му имаше в София, Пловдив и Свиленград.

Previous articleБСП номинира Стамо Димитров за кмет на Свиленград
Next articleАмерикански инвеститор строи луксозен комплекс при Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...