В Свиленград протестираха в ковчег срещу номинацията на Гешев

0

Протест в ковчег срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор беше организиран в Свиленград. Девет души се събраха пред Районния съд в града на символичното погребване на свободата, която според тях намалява с всеки изминал ден. Събитието бе организирано вчера в социалната мрежа.

„Разплаках се, докато правих ковчега, защото знаех, че го правя от безнадеждност, от това, че ще правим панахида за свободата”. Това сподели организаторът на протеста Огнян Христонев, който пръв влезе в ковчега.

Протести срещу номинацията на Гешев имаше в София и Пловдив, където протестиращите определиха кандидатурата му за неприемлива, заради негови изявления, „показали, че ще обслужва определени кръгове и интереси”. Гешев е единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров, а изборът трябва да се проведе през октомври.

 „С наши пари се фалират банки, купуват се медии, правят се поръчкови арести, саморазправят се с неудобните за властта… Почти е завършен процесът по овладяване на държавата. Машата на тези кръгове са Гешев, Цацаров”, допълни Христонев.

Сред протестиращите беше и 71-годишната Мария. „Мисля си, че един ден ще се оправим, но кога? Аз може би няма да съм жива да го видя. Но вие трябва да се борите. Борба трябва да има. Само един кандидат ли има в цяла България за главен прокурор? Има толкова умни деца”, каза тя. Възрастната жена сподели още, че не се чувства свободна с пенсия от 184 лв., а от медиите разбира, че има държавни служители с 34 хил. лв. заплата.

Част от протестиращите влязоха в ковчега, държейки пръскачка, която обвързаха с изявлението на прокуратурата за хакването на тези при Народното събрание.

Организаторът на протеста заяви, че протестът не е обвързан с нито една политическа партия, нито с бъдещи политически проекти. Христонев каза още, че е готов да предостави ковчега на протестиращи и в други градове.

„Той е символ на безнадеждността, в която сме изпаднали, но и се надявам да запали една искра, поне малка”, допълни той.

 

Previous articleБижута в опаковки от лекарства откриха на Капитан Андреево
Next articleТри села против коленето на прасета заради чумата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...