Американски инвеститор строи луксозен комплекс при Свиленград

2

Свиленград привлече голям американски инвеститор, който ще вложи близо 300 млн. лева в голям туристически развлекателен комплекс, съобщиха от Община Свиленград. Комплексът ще е разположен на терен от 143 дка, непосредствено след ГКПП „Капитан Андреево“, до автомагистрала „Марица“. Той ще включва голям хотел, игрални зали, SPA център, басейн, два ресторанта, търговски площи.

Тази седмица българският представител на американския фонд – „БиСи Индъстрис“ ЕООД е получил строително разрешение от общината и стартира строителството. Дружеството е внесло в общинския бюджет 396 000 лева данък за придобиване на имущество и още 36 000 лева такса за одобрение на инвестиционен проект.
Комплексът е с разгъната застроена площ от 61 000 кв. м. Хотелът ще бъде вторият по големина в България с 624 стаи и леглова база от 1248 места. Ще се състои от два 9-етажни корпуса, високи по 28 метра. Игралните зали ще са три – основната ще е с площ 4 000 кв. м, а по-малките ВИП зали ще са с обща площ 1 000 кв. м. Комплексът включва два ресторанта – голям със 724 места, и по-малък грил ресторант със 120 места. Търговският център ще е разположен на площ от 833 кв. м. Паркингът е от 500 паркоместа, включително за автобуси, електромобили и велосипеди. Комплексът ще разполага с метан станция, бензиностанция и станция за зареждане на електромобили. Планираните работни места са минимум 780 броя.
Свиленград е избран от американските инвеститори след обстойно икономическо проучване от независима английска консултантска фирма, съобщава главният архитект на общината Анастас Карчев. Анализаторите са посочили Свиленград като най-доброто място за инвестиции. Отчетени са добрата инфраструктура, действащите общи устройствени планове на града и общината и близостта с 20-милионния мегаполис Истанбул. Очаква се модерният туристически комплекс да раздвижи бизнес средата и да повиши стандарта на живот в района, пише още на сайта на общината.

Previous articleРайонните прокуратури на Свиленград и Хасково в подкрепа на Гешев
Next articleПроект „Гражданското участие и прозрачността в управлението“

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...