Домоуправители и община на среща за санирането на панелките

0

Домоуправители на блокове се срещнаха с представители на общината в петък. На условията на програмата за саниране на панелки в Свиленград отговарят 13 многофамилни жилищни сгради.

Срещата е преминала при засилен интерес. Десетки домоуправители са дошли, за да разберат повече за националната програма за енергийна ефективност и стъпките, необходими за получаване на безвъзмездната финансова помощ за саниране. Средствата се предоставят за конструктивно укрепване на блоковете, обновяване на общите им части като покриви, фасади, стълбищни клетки и се финансират мерки за енергийна ефективност като топлоизолация и подмяна на дограма, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации и връзки към системите за топлоснабдяване и газоснабдяване, изграждане на инсталации за ВЕИ – соларни панели, ремонт на електроинсталации в общите части, енергоефективни мерки в асансьорите.

В програмата могат да се включат всички многофамилни панелни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента. Основна част от изискванията за кандидатстване е условието да се регистрира едно сдружение на собствениците на цялата сграда, независимо от броя на входовете. Избира се управителен съвет, който действа от името на всички собственици. Сдружението трябва да вземе решение за обновяване на сградата с минимум 67% идеални части от общата собственост и да даде съгласие от името на всички собственици общината да реализира дейностите по сградата.

Подава се заявление за кандидатстване по образец до общината, която прави оценка и одобрява или отхвърля искането. При одобрение се сключва споразумение по образец между общината, сдружението, Българска банка за развитие и представител на държавата. При изпълнението на санирането трябва да се осигури достъп до всички самостоятелни обекти в сградата.

Общината отговаря за извършването на конструктивно обследване и изготвяне на технически паспорт, за извършването на обследване от лицензирани одитори и изготвянето на доклад за необходимите енергоспестяващи мерки, за проектирането и изпълнението на строително-монтажните работи и строителния и авторски надзор.

До края на месец януари ще бъдат изпратени методически указания и необходимите образци за кандидатстване. Документите ще бъдат публикувани на сайта на Община Свиленград, раздел Актуално.

Previous articleМестят библиотеката. Временно няма да работи с читатели
Next articleЕкшън в Митница Свиленград. Началника Караиванов задържан

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...