Местят библиотеката. Временно няма да работи с читатели

0

Градската библиотека временно няма да работи с читатели. От вчера започна окомплектоването и преместването на книгите в сградата на читалището. Двете културни средища се договориха част от книжния фонд и компютрите от читалнята на библиотеката да бъдат приютени в бившата галерия, за известно време.

Колко време ще продължи преместването и колко време библиотеката няма да функционира пълноценно на този етап не е известно. Предвижда се ремонт на сградата на бившия съвет, където от няколко години се планира да се помещава библиотеката. Проектът предвижда и изнесена над водите на реката открита сцена.

В началото на годината стана ясно, че сградата на библиотеката е продадена от частната компания Актив Пропъртис на Кинг Адвъртайзинг, чийто собственик е синът на хазартния бос Суди Озкан – Енис.

Сградата беше общинска до 2007 година, когато беше продадена на Грийн Холдинг, на местния предприемач Христо Янев. Той обаче я продава на Актив Пропъртис, без да изпълни ангажимент по договора с общината. Става дума за 200 хил. лв. за преместването на библиотеката, която дотогава се помещаваше в сградата на старата градска баня. Започнаха дела, в които местната власт поиска сделката да бъде обявена за нищожна, а до края на 2014 година дължимата сума стана 373 хил. лв.

В края на миналата година сумата е преведена по сметката на общината в Свиленград, а сградата е продадена на сина на Суди Озкан. Какви функции ще изпълнява тя все още не е известно.

Previous articleСвиленград 1921 с първа тренировка
Next articleДомоуправители и община на среща за санирането на панелките

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...