Местят библиотеката. Временно няма да работи с читатели

0

Градската библиотека временно няма да работи с читатели. От вчера започна окомплектоването и преместването на книгите в сградата на читалището. Двете културни средища се договориха част от книжния фонд и компютрите от читалнята на библиотеката да бъдат приютени в бившата галерия, за известно време.

Колко време ще продължи преместването и колко време библиотеката няма да функционира пълноценно на този етап не е известно. Предвижда се ремонт на сградата на бившия съвет, където от няколко години се планира да се помещава библиотеката. Проектът предвижда и изнесена над водите на реката открита сцена.

В началото на годината стана ясно, че сградата на библиотеката е продадена от частната компания Актив Пропъртис на Кинг Адвъртайзинг, чийто собственик е синът на хазартния бос Суди Озкан – Енис.

Сградата беше общинска до 2007 година, когато беше продадена на Грийн Холдинг, на местния предприемач Христо Янев. Той обаче я продава на Актив Пропъртис, без да изпълни ангажимент по договора с общината. Става дума за 200 хил. лв. за преместването на библиотеката, която дотогава се помещаваше в сградата на старата градска баня. Започнаха дела, в които местната власт поиска сделката да бъде обявена за нищожна, а до края на 2014 година дължимата сума стана 373 хил. лв.

В края на миналата година сумата е преведена по сметката на общината в Свиленград, а сградата е продадена на сина на Суди Озкан. Какви функции ще изпълнява тя все още не е известно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...