Мария Костадинова: Няма опасност от криза с боклука

0

Няма опасност от криза с боклука в община Свиленград, каза заместник-кметът Мария Костадинова във връзка с палежа на трите сметосъбиращи камиона в двора на Общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване”. Тя съобщи, че единият от автомобилите  е пострадал леко, в движение е и днес събира отпадъци. Камион е предоставен и от близката община Димитровград като и други общини са заявили готовност да изпратят специализирани автомобили. В сметосъбирането в града ще се включи и претоварната станция, с която отпадъците се извозват до Регионалното депо в Харманли.

Не се очакват и проблеми с графика за събиране на боклука, счита още Мария Костадинова. Тя съобщи, че общината разполага с достатъчно малки коли, които ежедневно събират зелена маса и друг отпадък и могат да се включат в сметосъбирането, за да не се допусне криза.

Утре ще стане ясно дали засегнатите от палежа камиони ще могат да се ремонтират. Също утре ще бъдат оценени и нанесените щети. Камионите бяха закупени след като общината в Свиленград се зае сама да събира и извозва отпадъка. Това стана, след като изтече договорът с „Волф Милениум”.

„Нека органите на реда да се произнесат дали става дума за вандалски акт или е целенасочено”, отговори Мария Костадинова на въпрос на svilengrad24 . „При всички случаи палежът е умишлен. Но аз лично не мисля, че е вандалски акт.”

Тя посочи, че охраната на Общинското предприятие се осъществява с видео наблюдение и сензори,   които обхващат цялата му територия и предположи, че нарушителите са много опитни и са навлезли под нивото на сензорите.

Екипи на криминална и икономическа полиция работят по случая, който е под наблюдението на Окръжна прокуратура Хасково. Иззети са видеозаписите в района. На охранителните камерите на предприятието се виждат действията на подпалвачите – трима мъже с качулки. Те заливат камионите с леснозапалима течност.

 „Органите на реда сериозно са се ангажирали с работата по случая, каза още Костадинова.  Дано да стигнат не само до извършителите, но и до поръчителя,” допълни тя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...