Пейки-книги поставиха пред библиотеката в Свиленград

0

Уникални пейки бяха поставени пред новата библиотека в района на стария мост в Свиленград. Те са във вид на разтворени книги и на тях са отпечатани стихове и изображения на свързани със Свиленград личности и исторически обекти.

Ликът на Иван Вазов и неговото стихотворение, посветено на Свиленград красят една от пейките. До него е изобразено Червеното училище, където е учителствал младият поет през 1872-1873 година. Поетът и почетен гражданин на Свиленград Ивайло Балабанов е представен със стихотворението си „Принос към Eвропейската история”, а към него е отпечатана снимка на връх Шейновец, свързан с освобождението на града през 1912 г. Третата пейка книга е украсена от лика на светите братя Кирил и Методий и училищния химн на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени…”

Всички пейки са разположени с изглед към река Марица и 500-годишния каменен мост – символ на града. Те са изработени в Бургас, където за първи път бяха поставени подобни за 24 май. Идеята се харесва на кмета Георги Манолов и заедно със съпругата му ги поръчват за Свиленград. След изработката им те са дарени на общината. Стойността на дарението е 2 583 лева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...