Пейки-книги поставиха пред библиотеката в Свиленград

0

Уникални пейки бяха поставени пред новата библиотека в района на стария мост в Свиленград. Те са във вид на разтворени книги и на тях са отпечатани стихове и изображения на свързани със Свиленград личности и исторически обекти.

Ликът на Иван Вазов и неговото стихотворение, посветено на Свиленград красят една от пейките. До него е изобразено Червеното училище, където е учителствал младият поет през 1872-1873 година. Поетът и почетен гражданин на Свиленград Ивайло Балабанов е представен със стихотворението си „Принос към Eвропейската история”, а към него е отпечатана снимка на връх Шейновец, свързан с освобождението на града през 1912 г. Третата пейка книга е украсена от лика на светите братя Кирил и Методий и училищния химн на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени…”

Всички пейки са разположени с изглед към река Марица и 500-годишния каменен мост – символ на града. Те са изработени в Бургас, където за първи път бяха поставени подобни за 24 май. Идеята се харесва на кмета Георги Манолов и заедно със съпругата му ги поръчват за Свиленград. След изработката им те са дарени на общината. Стойността на дарението е 2 583 лева.

Previous articleМария Костадинова: Няма опасност от криза с боклука
Next articleВ Свиленград пръскат срещу комари с авиационна техника

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...