Трайно понижение на нивото на Марица

0

Контролирано изпускат язовир „Левка“

Трайно понижение на нивото на река Марица при Свиленград. След като в понеделник сутринта водният стълб за малко да достигне критичните 5 метра, днес нивото при измервателната станция (до вторични суровини) е 430 см. Спадът при Свиленград за едно денонощие е 60 см.

Следят се нивата и на язовирите в община Свиленград, съобщиха от противопожарната служба. Водоемите са пълни на 100%. Вода се излива и през преливника на язовир Левка, но няма опасност за града. Предстои контролирано изпускане на водна маса, тъй като в края на седмицата се очакват нови дъждове.

Благодарение на големия воден проект, по който бяха изградени канални помпени станции и бяха монтирани общо 7 помпи, почти не се занимаваме с отводняване, коментира началника на РСПБЗН (Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”) комисар Валентин Ангелов.

По думите му слаби точки в града са сградата на вторични суровини и къща на улица Зорница №2. И двете са в непосредствена близост до реката, а бетонната дига свършва преди частните имоти. Собственикът на къщата Алеко Жеков се оплака, че в двора и дома му, където живеят със съпругата си и петте им деца, вчера сутринта е навлязла вода. Той твърди, че имотът е законен и притежава необходимите документи.

Специална комисия е констатирала слабите звена, застрашаващи не само двете улици Граничар и Крайречна, но и доста по-широк район, ако реката скъса дигата там. Вече е изпратен доклад до държавната комисия по бедствия и аварии, и препоръка за премахване на сградата на вторични суровини, заради опасността от наводняване, която създава, информира шефа на Противопожарна служба и защита на населението. При последните две наводнения, именно от там водата пропуска и залива част от улица Граничар.

Между впрочем, вчера участъкът отново беше отцепен за преминаване, а на мястото имаше дежурни екипи от пожарната.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...