Трайно понижение на нивото на Марица

0

Контролирано изпускат язовир „Левка“

Трайно понижение на нивото на река Марица при Свиленград. След като в понеделник сутринта водният стълб за малко да достигне критичните 5 метра, днес нивото при измервателната станция (до вторични суровини) е 430 см. Спадът при Свиленград за едно денонощие е 60 см.

Следят се нивата и на язовирите в община Свиленград, съобщиха от противопожарната служба. Водоемите са пълни на 100%. Вода се излива и през преливника на язовир Левка, но няма опасност за града. Предстои контролирано изпускане на водна маса, тъй като в края на седмицата се очакват нови дъждове.

Благодарение на големия воден проект, по който бяха изградени канални помпени станции и бяха монтирани общо 7 помпи, почти не се занимаваме с отводняване, коментира началника на РСПБЗН (Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”) комисар Валентин Ангелов.

По думите му слаби точки в града са сградата на вторични суровини и къща на улица Зорница №2. И двете са в непосредствена близост до реката, а бетонната дига свършва преди частните имоти. Собственикът на къщата Алеко Жеков се оплака, че в двора и дома му, където живеят със съпругата си и петте им деца, вчера сутринта е навлязла вода. Той твърди, че имотът е законен и притежава необходимите документи.

Специална комисия е констатирала слабите звена, застрашаващи не само двете улици Граничар и Крайречна, но и доста по-широк район, ако реката скъса дигата там. Вече е изпратен доклад до държавната комисия по бедствия и аварии, и препоръка за премахване на сградата на вторични суровини, заради опасността от наводняване, която създава, информира шефа на Противопожарна служба и защита на населението. При последните две наводнения, именно от там водата пропуска и залива част от улица Граничар.

Между впрочем, вчера участъкът отново беше отцепен за преминаване, а на мястото имаше дежурни екипи от пожарната.

Previous articleАдвокат: Процесът по „Граница” беше фарс
Next articleКараиванов обжалва ареста си. Апелативният съд в Пловдив решава утре

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...