Преброяват и описват прасетата заради африканската чума

0

Да бъдат преброени и описани прасетата в стопанствата на територията на населените места от общините в Хасковска област. Това решение беше взето на заседанието на областната епизоотична комисия, свикана по заповед на областния управител Станислав Дечев. Мярката е част от набелязаните заради засечените случаи на Африканска чума по свинете у нас. При преброяването се очаква да излязат на светло нерегистрираните прасета, а властите ще имат по-бърза реакция в случай на зараза. Освен това, нерегистрираните животни не се обезщетяват.

Засега няма забрана за транспортиране на прасета, ако те са с изрядни документи. Като превантивна мярка обаче започва почистване на пътните артерии. В това число влиза и 20-километровата зона преди пункт Капитан Андреево, дезинфекция на паркингите и отбивките.

Разпоредени са още стриктни проверки на транспортните средства, превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи на територията на областта. Засилен ще бъде контролът на превозните средства и личния багаж на пътуващите през границата.

Общинските ветеринарни служби ще бъдат уведомявани в случай на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни или суровини и храни от животински произход на територията на областта

При установяване или получаване на сигнали за умрели прасета (диви и домашни) да бъдат незабавно уведомени общинските ветеринарни лекари, на територия, на която са  намерени труповете на животните. В съответните населени места следва кметовете да определят места за транспортиране, съхранение и обезвреждане на отпадъците.

Африканската чума по свинете е смъртоносна болест, за нея няма ваксина. Чумата не е опасна за хората, но нанася големи индустриални щети. Тя може да се разпространи, както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез транспортните средства, дрехи и обувки на хора, били в контакт с вируса.

Previous articleСъбрани са парите за операцията на Никол
Next articleВ Свиленград направиха първа копка на Компостираща инсталация

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...