Преброяват и описват прасетата заради африканската чума

0

Да бъдат преброени и описани прасетата в стопанствата на територията на населените места от общините в Хасковска област. Това решение беше взето на заседанието на областната епизоотична комисия, свикана по заповед на областния управител Станислав Дечев. Мярката е част от набелязаните заради засечените случаи на Африканска чума по свинете у нас. При преброяването се очаква да излязат на светло нерегистрираните прасета, а властите ще имат по-бърза реакция в случай на зараза. Освен това, нерегистрираните животни не се обезщетяват.

Засега няма забрана за транспортиране на прасета, ако те са с изрядни документи. Като превантивна мярка обаче започва почистване на пътните артерии. В това число влиза и 20-километровата зона преди пункт Капитан Андреево, дезинфекция на паркингите и отбивките.

Разпоредени са още стриктни проверки на транспортните средства, превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи на територията на областта. Засилен ще бъде контролът на превозните средства и личния багаж на пътуващите през границата.

Общинските ветеринарни служби ще бъдат уведомявани в случай на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни или суровини и храни от животински произход на територията на областта

При установяване или получаване на сигнали за умрели прасета (диви и домашни) да бъдат незабавно уведомени общинските ветеринарни лекари, на територия, на която са  намерени труповете на животните. В съответните населени места следва кметовете да определят места за транспортиране, съхранение и обезвреждане на отпадъците.

Африканската чума по свинете е смъртоносна болест, за нея няма ваксина. Чумата не е опасна за хората, но нанася големи индустриални щети. Тя може да се разпространи, както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез транспортните средства, дрехи и обувки на хора, били в контакт с вируса.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...