В Свиленград направиха първа копка на Компостираща инсталация

0

Първа копка на Компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци бе направена в района на Свиленград. Тя ще бъде с капацитет от 3 хил. тона годишно. Очаква се след въвеждането й в експлоатация да бъде намалено значително общото количество отпадъци, които се депонират в Регионалното депо в Харманли. В момента, община Свиленград извозва там 7 796 тона годишно.

Първата копка на обекта направиха кметът на община Свиленград инж. Георги Манолов, ръководителят на проекта инж. Иванка Димитрова и координаторът – Светлана Динкова. Проектът е по ОП „Околна среда”. Общата му стойност е 3 564 395,85 лева, а съфинансирането от Община Свиленград е близо 876 хил. лева. Гости на събитието бяха заместник-кметът на община Любимец – Илия Илиев, директорът на Регионално депо Харманли – Даниела Борисова, директорът на ЕВН – Пеньо Стойков, представители на екологични и неправителствени организации. Църковният ритуал извърши архийерейският наместник отец Константин.

„Този проект е от особена важност, защото той е в една сфера, касаеща здравето на хората, чистотата на природата и такса „Битови отпадъци”, която плащаме”, каза Георги Манолов. Той уточни, че проектът е част от един цялостен процес, който е започнал в община Свиленград за постигане на нулеви отпадъци. Започнал е с рекултивиране на старото депо за отпадъци по пътя за Димитровче, преминал е през поставянето на кофи за разделно събиране на домакинствата и изграждането на еко кътове до някои жилищни блокове в града.

„Сега започваме един проект, който е на по-висока степен на завършеност и мислене, заяви още Георги Манолов. Защото ако досега изхвърляхме отпадъците на регионалното депо, давахме на други организации да рециклират хартията и пластмасата, които изхвърляме, то сега започваме един проект, при който ще има краен продукт – компост, част от кръговата икономика в отпадъците, към която се стремим”.

Инсталацията ще бъде изградена на площ от 12 дка в местността „Деветте чуки” при разклона за село Сива река. В нея ще се обособят различни зони, съгласно технологичния процес.за складиране и зреене на компостните купове. Ще бъде изградена административна сграда, склад, гараж за механизацията, резервоар за инфилтрирана вода и различни други съоръжения. Ще бъде доставена още специализирана техника. Предвидено е изграждането на довеждащ път, електроснабдяване, водоснабдяване за технологични нужди.

Манолов прогнозира, че обектът ще бъде много труден, защото темата е специфична, но изрази убеждението си, че екипът и строителите са подготвени и проектът ще бъде успешно реализиран.

Същинската експлоатация на обекта се очаква да започне в началото на 2020 г.

Previous articleПреброяват и описват прасетата заради африканската чума
Next articleЗатвор за митничар за кражба на пари от склада с доказателства

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...