В Свиленград направиха първа копка на Компостираща инсталация

0

Първа копка на Компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци бе направена в района на Свиленград. Тя ще бъде с капацитет от 3 хил. тона годишно. Очаква се след въвеждането й в експлоатация да бъде намалено значително общото количество отпадъци, които се депонират в Регионалното депо в Харманли. В момента, община Свиленград извозва там 7 796 тона годишно.

Първата копка на обекта направиха кметът на община Свиленград инж. Георги Манолов, ръководителят на проекта инж. Иванка Димитрова и координаторът – Светлана Динкова. Проектът е по ОП „Околна среда”. Общата му стойност е 3 564 395,85 лева, а съфинансирането от Община Свиленград е близо 876 хил. лева. Гости на събитието бяха заместник-кметът на община Любимец – Илия Илиев, директорът на Регионално депо Харманли – Даниела Борисова, директорът на ЕВН – Пеньо Стойков, представители на екологични и неправителствени организации. Църковният ритуал извърши архийерейският наместник отец Константин.

„Този проект е от особена важност, защото той е в една сфера, касаеща здравето на хората, чистотата на природата и такса „Битови отпадъци”, която плащаме”, каза Георги Манолов. Той уточни, че проектът е част от един цялостен процес, който е започнал в община Свиленград за постигане на нулеви отпадъци. Започнал е с рекултивиране на старото депо за отпадъци по пътя за Димитровче, преминал е през поставянето на кофи за разделно събиране на домакинствата и изграждането на еко кътове до някои жилищни блокове в града.

„Сега започваме един проект, който е на по-висока степен на завършеност и мислене, заяви още Георги Манолов. Защото ако досега изхвърляхме отпадъците на регионалното депо, давахме на други организации да рециклират хартията и пластмасата, които изхвърляме, то сега започваме един проект, при който ще има краен продукт – компост, част от кръговата икономика в отпадъците, към която се стремим”.

Инсталацията ще бъде изградена на площ от 12 дка в местността „Деветте чуки” при разклона за село Сива река. В нея ще се обособят различни зони, съгласно технологичния процес.за складиране и зреене на компостните купове. Ще бъде изградена административна сграда, склад, гараж за механизацията, резервоар за инфилтрирана вода и различни други съоръжения. Ще бъде доставена още специализирана техника. Предвидено е изграждането на довеждащ път, електроснабдяване, водоснабдяване за технологични нужди.

Манолов прогнозира, че обектът ще бъде много труден, защото темата е специфична, но изрази убеждението си, че екипът и строителите са подготвени и проектът ще бъде успешно реализиран.

Същинската експлоатация на обекта се очаква да започне в началото на 2020 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...