Деца месиха празнични хлябове в музея

0

Деца от свиленградските училище месиха празнични хлябове в Историческия музей. За осми пореден път се събраха ученици-участници в проекта „Из лабиринта на времето”. Този път децата се пренесоха в епохата на Възраждането. Темата бе „Хлябът във фолклорната култура на българина”.

Уредниците на музея се постараха да направят занятието полезно, образователно и интересно за учениците. С кратка презентация те представиха пред заинтригуваната публика обредните хлябове и тяхната роля в празничната традиция на българите. За децата беше любопитно да погледнат на хляба по нов начин – не просто като на ежедневна храна, но и като на жертва, магия и символ.

Участниците обърнаха специално внимание на формата и украсата на различните видове обредни хлябове. Така те се подготвиха за по-забавната част от занятието – изработване на модел на обреден хляб от солено тесто.

В началото повечето деца предпочетоха да работят с готовото тесто и само да украсят своите модели. С напредване на времето обаче имаше все повече желаещи, престрашили се сами да си омесят тесто. Накрая всички гордо показаха своите модели и се снимаха с тях. Пътешествениците във времето споделиха желанието си да приложат наученото от музея със своите приятели и вкъщи. Накрая всички се почерпиха с великденски козунак и обещаха да помогнат в замесването на домашните козунаци.

Previous articleКомедията „Да си богат не е лесно” гостува в Свиленград
Next articleНа Разпети петък християните минават под плащеницата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...