Деца месиха празнични хлябове в музея

0

Деца от свиленградските училище месиха празнични хлябове в Историческия музей. За осми пореден път се събраха ученици-участници в проекта „Из лабиринта на времето”. Този път децата се пренесоха в епохата на Възраждането. Темата бе „Хлябът във фолклорната култура на българина”.

Уредниците на музея се постараха да направят занятието полезно, образователно и интересно за учениците. С кратка презентация те представиха пред заинтригуваната публика обредните хлябове и тяхната роля в празничната традиция на българите. За децата беше любопитно да погледнат на хляба по нов начин – не просто като на ежедневна храна, но и като на жертва, магия и символ.

Участниците обърнаха специално внимание на формата и украсата на различните видове обредни хлябове. Така те се подготвиха за по-забавната част от занятието – изработване на модел на обреден хляб от солено тесто.

В началото повечето деца предпочетоха да работят с готовото тесто и само да украсят своите модели. С напредване на времето обаче имаше все повече желаещи, престрашили се сами да си омесят тесто. Накрая всички гордо показаха своите модели и се снимаха с тях. Пътешествениците във времето споделиха желанието си да приложат наученото от музея със своите приятели и вкъщи. Накрая всички се почерпиха с великденски козунак и обещаха да помогнат в замесването на домашните козунаци.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...