На Разпети петък християните минават под плащеницата

0

Днес православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес хората отиват на църква, за да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието. Иисус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък, а входа се пази от охрана.

На Велики петък, когато Спасителят умира, през деня не се служи Света литургия. Изнася се Христовата плащеница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста. Преди началото на службата в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата – парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

В наши дни плащеницата обикновено се поставя на маса и православните християни минават под нея. За църковния ритуал това действие има стойност на поклон пред гроба Господен, а за народната традиция – на надежда за здраве.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...