На Разпети петък християните минават под плащеницата

0

Днес православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес хората отиват на църква, за да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието. Иисус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък, а входа се пази от охрана.

На Велики петък, когато Спасителят умира, през деня не се служи Света литургия. Изнася се Христовата плащеница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста. Преди началото на службата в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата – парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

В наши дни плащеницата обикновено се поставя на маса и православните християни минават под нея. За църковния ритуал това действие има стойност на поклон пред гроба Господен, а за народната традиция – на надежда за здраве.

Previous articleДеца месиха празнични хлябове в музея
Next articleОт днес официално започва предизборната кампания за ЕП

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...