Замразиха Националната стратегия за детето. Обсъжданията продължават

0

Предварително планираният протест в Свиленград ще се проведе

Разглеждането на Националната стратегия за детето е замразено и няма да влезе в дневния ред на Министерски съвет в следващите месеци. Това заявиха при посещението си в Свиленград Цветан Цветанов и Делян Добрев в отговор на въпрос на група родители от града, които от няколко седмици активно опитват да се свържат с депутати от ресорните комисии за спиране на стратегията.

Информацията за замразяването на Стратегията беше потвърдена и от съобщение, публикувано на сайта и Фейсбук страницата на Министерството на труда и социалната политика и ДАЗД. От съобщението става ясно, че обсъжданията се отварят отново ще продължат до 31 май.

„Всички заинтересовани лица и организации могат да изпращат своите конкретни конструктивни предложения на следния е-mail: Strategia.Consult@sacp.government.bg, до 31 май 2019 г.”, пише още в съобщението.

Родители и родителски организации от цялата страната, изразиха притесненията си във връзка с приемането на Стратегията още преди месеци, като посочиха проблемни текстове от нея. Против стратегията, разглеждаща детето „извън семейството” се обявиха Българската православна църква и Главното мюфтийство.

В края на март родители от Свиленград започнаха кампания като разпратиха писма до депутати от управляващата коалиция, опозицията – Виолета Желева и председателя на Комисията за младежта, спорта и децата – Славчо Атанасов. В тях бяха посочени проблемните текстове и възможните негативи, които ще донесе приемането на стратегията в дългосрочен план. Добрев съобщи още на родителите от Свиленград, че още тогава е препратил писмото с възраженията им до Комисията по здравеопазване, която също трябва да разгледа Стратегията.

Въпреки замразяването на стратегията, в Свиленград и още няколко града в страната ще се проведат предварително планираните протести „Не на Националната стратегия на детето”. В Свиленград протестът е на 22 април, понеделник, от 15.00 часа. Протестиращите организират шествие от пощата до общината.

Още отсега свиленградчани започват да подготвят своите предложения, които ще бъдат изпратени до Социалното министерство и Държавната агенция за закрила на детето и евентуално включени в променената стратегия.

Previous article23 отбора на състезанието по цветарство в Свиленград
Next articleБлизо 300 кг хероин в кухи плочки задържаха на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...