Замразиха Националната стратегия за детето. Обсъжданията продължават

0

Предварително планираният протест в Свиленград ще се проведе

Разглеждането на Националната стратегия за детето е замразено и няма да влезе в дневния ред на Министерски съвет в следващите месеци. Това заявиха при посещението си в Свиленград Цветан Цветанов и Делян Добрев в отговор на въпрос на група родители от града, които от няколко седмици активно опитват да се свържат с депутати от ресорните комисии за спиране на стратегията.

Информацията за замразяването на Стратегията беше потвърдена и от съобщение, публикувано на сайта и Фейсбук страницата на Министерството на труда и социалната политика и ДАЗД. От съобщението става ясно, че обсъжданията се отварят отново ще продължат до 31 май.

„Всички заинтересовани лица и организации могат да изпращат своите конкретни конструктивни предложения на следния е-mail: Strategia.Consult@sacp.government.bg, до 31 май 2019 г.”, пише още в съобщението.

Родители и родителски организации от цялата страната, изразиха притесненията си във връзка с приемането на Стратегията още преди месеци, като посочиха проблемни текстове от нея. Против стратегията, разглеждаща детето „извън семейството” се обявиха Българската православна църква и Главното мюфтийство.

В края на март родители от Свиленград започнаха кампания като разпратиха писма до депутати от управляващата коалиция, опозицията – Виолета Желева и председателя на Комисията за младежта, спорта и децата – Славчо Атанасов. В тях бяха посочени проблемните текстове и възможните негативи, които ще донесе приемането на стратегията в дългосрочен план. Добрев съобщи още на родителите от Свиленград, че още тогава е препратил писмото с възраженията им до Комисията по здравеопазване, която също трябва да разгледа Стратегията.

Въпреки замразяването на стратегията, в Свиленград и още няколко града в страната ще се проведат предварително планираните протести „Не на Националната стратегия на детето”. В Свиленград протестът е на 22 април, понеделник, от 15.00 часа. Протестиращите организират шествие от пощата до общината.

Още отсега свиленградчани започват да подготвят своите предложения, които ще бъдат изпратени до Социалното министерство и Държавната агенция за закрила на детето и евентуално включени в променената стратегия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...