Близо 300 кг хероин в кухи плочки задържаха на Капитан Андреево

0

При съвместни действия с ГДБОП пратката е проследена до пловдивско село

Общо 288 кг хероин, скрит в кухи плочки, е задържан на пункт Капитан Андреево. Случаят беше представен днес по време на Национално съвещание на  ръководството на МВР. На него присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

„Разкритото голямо количество хероин е илюстрация за високия професионализъм на митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и на изключително доброто взаимодействие с МВР и органите на прокуратурата“, заяви Иван Кучмов от ГД МРР. Той допълни, че укритието е изработено много професионално, но въпреки това е разрито от митническите служители. Благодарение на експедитивната работа на Агенция „Митници“ и ГДБОП в условията дискретност е разкрита цялата схема.

Случаят е от 14 април, когато на МП „Капитан Андреево“, пристига товарен автомобил с иранска регистрация,  управляван от иранския гражданин С.Р., който е и собственик на камиона. Превозваният товар представлявал машина за боядисване на стойност 16 000 евро, състояща се от две части, поставени в дървени каси. По документи товарът пътувал от  Иран до Пловдив.

По метода анализ на риска камионът е отклонен за щателна митническа проверка –  рентгенов контрол. При сканирането е отбелязна зона с подозрение в тавана и пода на превозваната машина, поради което митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) пристъпват към физически контрол.

Проверка на камерата за боядисване установява, че в тавана и пода са залепени със силикон по 18 керамични плочи (общо 36), във вътрешността на които са открити 144 пакети с квадратна форма с приблизително тегло от 2 кг всеки и съдържащи общо 288 кг хероин.

Предприети  са съвместни оперативно-издирвателни действия със служители на ГДБОП под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. На следващият ден, 15 април, камионът пристига в Пловдив под контрола на служители на ГДБОП и на ГДМРР и е извършено оформяне на стоката. На следващия ден водачът получава инструкции да тръгне с камиона към склад в пловдивско село.

Малко след пристигането на камиона в складовата база, в момента на разтоварване на машината, се пристъпва към задържане на съпричастните лица. Арестуван е 40-годишен турски гражданин с инициали С. И. за когото е установено, че е влязъл в България от Турция през ГКПП Лесово на 12 април, т.е. 2 дни преди влизането на иранския камион през ГКПП Капитан Андреево.

На заседанието бяха отчетени и някои от последните големи залавяния на наркотични вещества, както и бе обобщено, че през миналата година при самостоятелни и съвместни акции Агенция „Митници“ и МВР са задържали през 2018 г. – 1020,97 кг  хероин,  959,25 кг марихуана, 14 618 кг и 685 148 табл. прекурсори, а от началото на 2019 г. вече са задържани 342,18 кг хероин, 1755,025 кг марихуана, над 217,74 кг кокаин, както и други наркотични вещества.

Previous articleЗамразиха Националната стратегия за детето. Обсъжданията продължават
Next article„Парка на чудесата” и „След” в кино „Тракия”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...