Близо 300 кг хероин в кухи плочки задържаха на Капитан Андреево

0

При съвместни действия с ГДБОП пратката е проследена до пловдивско село

Общо 288 кг хероин, скрит в кухи плочки, е задържан на пункт Капитан Андреево. Случаят беше представен днес по време на Национално съвещание на  ръководството на МВР. На него присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

„Разкритото голямо количество хероин е илюстрация за високия професионализъм на митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и на изключително доброто взаимодействие с МВР и органите на прокуратурата“, заяви Иван Кучмов от ГД МРР. Той допълни, че укритието е изработено много професионално, но въпреки това е разрито от митническите служители. Благодарение на експедитивната работа на Агенция „Митници“ и ГДБОП в условията дискретност е разкрита цялата схема.

Случаят е от 14 април, когато на МП „Капитан Андреево“, пристига товарен автомобил с иранска регистрация,  управляван от иранския гражданин С.Р., който е и собственик на камиона. Превозваният товар представлявал машина за боядисване на стойност 16 000 евро, състояща се от две части, поставени в дървени каси. По документи товарът пътувал от  Иран до Пловдив.

По метода анализ на риска камионът е отклонен за щателна митническа проверка –  рентгенов контрол. При сканирането е отбелязна зона с подозрение в тавана и пода на превозваната машина, поради което митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) пристъпват към физически контрол.

Проверка на камерата за боядисване установява, че в тавана и пода са залепени със силикон по 18 керамични плочи (общо 36), във вътрешността на които са открити 144 пакети с квадратна форма с приблизително тегло от 2 кг всеки и съдържащи общо 288 кг хероин.

Предприети  са съвместни оперативно-издирвателни действия със служители на ГДБОП под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. На следващият ден, 15 април, камионът пристига в Пловдив под контрола на служители на ГДБОП и на ГДМРР и е извършено оформяне на стоката. На следващия ден водачът получава инструкции да тръгне с камиона към склад в пловдивско село.

Малко след пристигането на камиона в складовата база, в момента на разтоварване на машината, се пристъпва към задържане на съпричастните лица. Арестуван е 40-годишен турски гражданин с инициали С. И. за когото е установено, че е влязъл в България от Турция през ГКПП Лесово на 12 април, т.е. 2 дни преди влизането на иранския камион през ГКПП Капитан Андреево.

На заседанието бяха отчетени и някои от последните големи залавяния на наркотични вещества, както и бе обобщено, че през миналата година при самостоятелни и съвместни акции Агенция „Митници“ и МВР са задържали през 2018 г. – 1020,97 кг  хероин,  959,25 кг марихуана, 14 618 кг и 685 148 табл. прекурсори, а от началото на 2019 г. вече са задържани 342,18 кг хероин, 1755,025 кг марихуана, над 217,74 кг кокаин, както и други наркотични вещества.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...