23 отбора на състезанието по цветарство в Свиленград

0

Национално състезание по озеленяване и цветарство тече в Свиленград. Домакин на проявата е Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ в Свиленград. В надпреварата се включиха 23 отбора, 61 участници, от 17 професионални гимназии от страната и четири центъра за специална образователна подкрепа. Гостите са от Велико Търново, Айтос, Варна, Бургас, Перник, Пловдив, Сандански, Силистра, София и др. градове от страната.

Прогнозите за дъжд изместиха планираното за днес Кулинарно изложение „Балканска кухня” от пешеходния мост на града в Спортната зала. Програмата днес включва още изложение – базар „Цветна пролет” от 16.00 до 18.00 часа, а победителите от състезателните дни ще бъдат обявени от 19.00 часа в залата на ресторант „Марица”.

Националното състезание бе открито вчера, в градския парк, в присъствието на областния управител на Хасково – Станислав Дечев, народният представител Никола Динков, заместник-кметът на Свиленград – Мария Костадинова и др. официални гости. То продължава три дни и включва изработване на бижу от цветя, изработка на букет, аранжиране на кошница, аранжировка с пролетни цветя.
За победителите са осигурени грамоти, плакети и купи от Министерството на образованието и науката.

Идеята на състезанието е да се демонстрират професионални умения, както и да се обмени опит между учениците в областта на озеленяването и цветарството, обясниха представители на гимназията, която има паралелка с такъв профил. Също така се цели формиране на умения за работа в екип, творческо прилагане на знанията и компетенциите в реализиране на съответните модули в озеленяването и цветарството.

Състезанието допринася за практическо прилагане на съвременни тенденции в областта на озеленяването и цветарството – актуални форми, стилове цветни декорации, подходящи за различен интериор. По този начин се стимулира и междуучилищното съревнование, коментираха още организаторите.

Previous articleГрафа: Не съм правил компромис с качеството и посланията в песните си
Next articleЗамразиха Националната стратегия за детето. Обсъжданията продължават

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...