23 отбора на състезанието по цветарство в Свиленград

0

Национално състезание по озеленяване и цветарство тече в Свиленград. Домакин на проявата е Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ в Свиленград. В надпреварата се включиха 23 отбора, 61 участници, от 17 професионални гимназии от страната и четири центъра за специална образователна подкрепа. Гостите са от Велико Търново, Айтос, Варна, Бургас, Перник, Пловдив, Сандански, Силистра, София и др. градове от страната.

Прогнозите за дъжд изместиха планираното за днес Кулинарно изложение „Балканска кухня” от пешеходния мост на града в Спортната зала. Програмата днес включва още изложение – базар „Цветна пролет” от 16.00 до 18.00 часа, а победителите от състезателните дни ще бъдат обявени от 19.00 часа в залата на ресторант „Марица”.

Националното състезание бе открито вчера, в градския парк, в присъствието на областния управител на Хасково – Станислав Дечев, народният представител Никола Динков, заместник-кметът на Свиленград – Мария Костадинова и др. официални гости. То продължава три дни и включва изработване на бижу от цветя, изработка на букет, аранжиране на кошница, аранжировка с пролетни цветя.
За победителите са осигурени грамоти, плакети и купи от Министерството на образованието и науката.

Идеята на състезанието е да се демонстрират професионални умения, както и да се обмени опит между учениците в областта на озеленяването и цветарството, обясниха представители на гимназията, която има паралелка с такъв профил. Също така се цели формиране на умения за работа в екип, творческо прилагане на знанията и компетенциите в реализиране на съответните модули в озеленяването и цветарството.

Състезанието допринася за практическо прилагане на съвременни тенденции в областта на озеленяването и цветарството – актуални форми, стилове цветни декорации, подходящи за различен интериор. По този начин се стимулира и междуучилищното съревнование, коментираха още организаторите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...