В Студена откриха паметник на загиналите герои

0

Паметник, посветен на загиналите във войните, беше открит в свиленградското село Студена. Средствата са отпуснати от държавния бюджет чрез Министерството на отбраната.

Мраморен кръст увенчава паметника с форма на пресечена пирамида с височина 2 м. На четирите страни, облицовани с гранитогрес, са закрепени мраморни плочи, върху които се четат имената на загиналите в войните местни жители. Общо 58 жертви дава малкото населено място в рамките на Балканската, Първата и Втората световна войни. До този момент мраморните плочи с имената на героите, дали живота си за България, са престоявали в църквата на селото „Св. Йоан Богослов“. Сега са почистени и монтирани на паметника благодарение на съпричастността на Старозагорската митрополия.

На церемонията по освещаването на военния паметник заупокойната молитва отслужи архиерейският наместник в Свиленград отец Константин.

Монументът в центъра на селото ще напомня дните на слава и величие, жертвоготовността на предците ни в името на Отечеството. Той бе изграден с активното участие на инж. Иван Джигов и Трифон Байнов, и двамата родом от Студена.

Денят на откриването на паметника не е избран случайно. На 18 април отбелязваме Световния ден за опазване паметниците на културата, честван от 1984 г. по решение на ЮНЕСКО.

Previous articleПет медала за шахматистите ни от „Загорец”
Next articleЦветан Цветанов: 4 млрд. повече за България в бюджета на ЕС за новия период

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...