Цветан Цветанов: 4 млрд. повече за България в бюджета на ЕС за новия период

0

За новия програмен период 2021-2027 г. за България се предвиждат 4 млрд. лв. повече от бюджета на ЕС. Това заяви Цветан Цветанов по време на посещението си в Свиленград. Той пристигна около 15.00 часа в четвъртък на среща с гражданите. Близо 170 души се събраха в малката зала на общината. Цветанов бе посрещнат от зам.-кмета Мария Костадинова, областния координатор на ГЕРБ Делян Добрев, както и депутатите Евгения Ангелова и д-р Георги Станков.

В новия програмен период за България се предвижда да има най-голям бюджет от приемането ни в ЕС, възлизащ на 18 млрд. лв., каза още Цветанов. Това са пари за кохезия, за инфраструктура и за повече въможности за местната власт по оперативните програми, допълни той.

Цветанов подчерта важността на предстоящите европейски избори и необходимостта средствата по новия програмен период да бъдат подписани от стабилно правителство, за да може местната власт бързо да започне да се възползва от възможностите на оперативните програми. Той благодари за добрия диалог с местната власт в Свиленград.

„Защото знаем, че проблемите на местните хора се решават от местната власт, заяви още Цветанов. И когато има стабилност в държавното управление, това означава, че местната власт ще може да разчита на подкрепа от държавата и ще може да си изпълни ангажиментите.”, допълни той, подчертавайки, че Свиленград е пример за работеща община.

Цветан Цветанов припомни, че през август 2018 г. с постановление на Министерски съвет по бюджета на Община Свиленград са преведени 1 000 000 лв. за реализиране на проект „Пътна връзка на АМ „Марица“ с индустриална зона, гр. Свиленград“. Още 1 701 185 лева е получила общината от правителството през декември за реконструкция на улична мрежа в града

„Не сме дошли, за да говорим лошо, за когото  и да било, допълни той. Защото смятаме, че с омраза, противопоставяне, не можеш да спечелиш гласове, а можеш да създадеш много по-лоша среда, противопоставяне и нападки”.

Цветанов предупреди, че на България и на Хасковска област, е необходимо мнозинство в Европарламента, което да подкрепи и по-нататъшните усилия на ЕК за справяне с миграционния натиск. Според него, благодарение на отличната работа на МВР и приятелския диалог, който правителството има с Турция, днес отчитаме нулев миграционен натиск по границата.

В рамките на срещата той връчи на зам.-кмета Мария Костадинова подарък за кмета на Свиленград – Георги Манолов, който на 18 април отбеляза своя 60-ти рожден ден. Подаръкът му бе символичен – пейзаж на р. Марица с пожелание към присъстващите никога повече да не преживяват ужаса на наводненията през 2012 г.

„По-тежък период не сме имали през последните 14 години, каза и Мария Костадинова. Спомням си обаче, че тогава цялото правителство беше на крак и беше до нас в този труден момент,” благодари тя. „Европейските средства се усвояват от подготвени местни хора, но и с помощта на хората от оперативните програми, каза Костадинова, като подчерта, че е необходимо да се работи съвместно. Тя припомни реализираният мащабен проект за 18 млн., който значително е намалил риска от наводнения.

Родителска организация от Свиленград използва посещението на Цветанов, за да му връчи своите предложения за промени в Националната стратегия за детето.

Previous articleВ Студена откриха паметник на загиналите герои
Next articleГрафа: Не съм правил компромис с качеството и посланията в песните си

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...