Графа: Не съм правил компромис с качеството и посланията в песните си

0

Владимир Ампов – Графа, стартира музикалната си кариера на 10-годишна възраст. Той е първият български изпълнител от новото поколение, напълнил зала „Арена Армеец“ и една от емблемите на българската музикална сцена. Неговите хитове му носят десетки награди, а посланията му стигат и извън пределите на страната. Посланик е на Уницеф. Съвместната му песен с Любо и Орлин Павлов – „Заедно“, влезе в учебниците по музика.  Освен изпълнител, той е и композитор, и продуцент. Жури е в предаването за таланти „Гласът на България“. Броени дни преди концерта му в Свиленград, svilengrad24 разговаря с Графа по телефона.

Концертът Ви в Свиленград е на 23 април. За пръв път ли идвате тук?

Не, не за пръв път. Първият път беше по повод мое участие в нощен клуб в града. Но то беше отдавна. Реално от 10-15 години не съм идвал в Свиленград. Но тогава ми направи впечатление, че градът е много чист и запазих като спомен едно светло усещане.

До кои песни ще се докосне публиката по време на концерта?

Разбира се, ще изпълня най-популярните парчета – „Ако има рай”, „Драма куин”, „Давам всичко за теб”, от предишни албуми. Ще има и нови песни – „Надежа”, „Огън”, „Приятели завинаги”. Най-новият пилотен сингъл от новия ми албум, който ще излезе през юни „Последна песен”, също е включен. Нямам търпение да се срещна със свиленградската публика. Освен в мрежата на Ивентим, билети се продават и на касата на читалище „Просвета”. Остана малко време до концерта, останали са малко места. Нямам търпение да се видим на 23 април, в 19.30 часа, в Спортната зала и да забием.

Вие сте автор на текстовете и музиката на песните си. Имате ли особено силна емоционална връзка с някои от тях?

Да. На 90% от песните аз съм автор на текста и музиката. Затова и те са свързани и с лични моменти, и лични преживявания. Но може би „Последна песен” е много, много лична и искрена, защото е свързана с тежък за мен момент, загубата на майка ми. Посветена е на нея. Наистина докосваща за мен песен и докосваща за хората. Те ще могат да я чуят на живо, на концерта. Благоевград и Габрово, вече усетиха тази емоция. И в двата града билетите бяха разпродадени бързо. Хората споделяха, че са щастливи от преживяването. Защото аз се виждам с тях, когато раздавам автографи, снимаме си, и в точките, в които предлагаме дискове, шапки, тениски… За мен е голямо щастие, че песните се посрещат добре.

Вие сте вече в учебниците по музика със своите произведения. Приемате ли това като голяма отговорност? На практика вие сте една от емблемите на българската музикална сцена!

За мен това е голяма чест. И за Любо, и за Орлин, за нашата песен „Заедно”. Щастливи сме, че децата учат и пеят в часовете по музика  тази песен. Ние през тези години не сме правили компромис с качеството и посланията си. Защото сме изстрадали успеха си, без да се доближаваме до пошлостта. С чисти послания. И на концертите на живо, които наистина имат успех, хората излизат все едно са изчистили енергията си. Радвам се на въздействието, което постигаме с музиката. С присъствието си в залите хората го показват. И сърдечно им благодаря!

В Свиленград има доста деца, които искат и се занимават с музика. Има фолклорни групи, рок изпълнители, организира се „Вечер на китарите”, фестивали. Какво бихте ги посъветвали?

Ако наистина това е нещото, което искат да правят, да го правят. Трудно е, разбира се. Да се задържи човек на сцената с качествена музика. По-лесно става със сезонна или която се задържа за година-две. Но тук говорим за хора, които искат да се отдадат на музиката. Нека да се занимават, с това, което обичат. Да пускат парчетата си в ютюб, в социалните мрежи. Това е безплатно. И ако някой е направил нещо стойностно, то ще бъде забелязано. Пък може и да се запишат за някой от сезоните на „Гласът на България”. В България интересни и талантливи изпълнители не спират да се появяват.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...