Графа: Не съм правил компромис с качеството и посланията в песните си

0

Владимир Ампов – Графа, стартира музикалната си кариера на 10-годишна възраст. Той е първият български изпълнител от новото поколение, напълнил зала „Арена Армеец“ и една от емблемите на българската музикална сцена. Неговите хитове му носят десетки награди, а посланията му стигат и извън пределите на страната. Посланик е на Уницеф. Съвместната му песен с Любо и Орлин Павлов – „Заедно“, влезе в учебниците по музика.  Освен изпълнител, той е и композитор, и продуцент. Жури е в предаването за таланти „Гласът на България“. Броени дни преди концерта му в Свиленград, svilengrad24 разговаря с Графа по телефона.

Концертът Ви в Свиленград е на 23 април. За пръв път ли идвате тук?

Не, не за пръв път. Първият път беше по повод мое участие в нощен клуб в града. Но то беше отдавна. Реално от 10-15 години не съм идвал в Свиленград. Но тогава ми направи впечатление, че градът е много чист и запазих като спомен едно светло усещане.

До кои песни ще се докосне публиката по време на концерта?

Разбира се, ще изпълня най-популярните парчета – „Ако има рай”, „Драма куин”, „Давам всичко за теб”, от предишни албуми. Ще има и нови песни – „Надежа”, „Огън”, „Приятели завинаги”. Най-новият пилотен сингъл от новия ми албум, който ще излезе през юни „Последна песен”, също е включен. Нямам търпение да се срещна със свиленградската публика. Освен в мрежата на Ивентим, билети се продават и на касата на читалище „Просвета”. Остана малко време до концерта, останали са малко места. Нямам търпение да се видим на 23 април, в 19.30 часа, в Спортната зала и да забием.

Вие сте автор на текстовете и музиката на песните си. Имате ли особено силна емоционална връзка с някои от тях?

Да. На 90% от песните аз съм автор на текста и музиката. Затова и те са свързани и с лични моменти, и лични преживявания. Но може би „Последна песен” е много, много лична и искрена, защото е свързана с тежък за мен момент, загубата на майка ми. Посветена е на нея. Наистина докосваща за мен песен и докосваща за хората. Те ще могат да я чуят на живо, на концерта. Благоевград и Габрово, вече усетиха тази емоция. И в двата града билетите бяха разпродадени бързо. Хората споделяха, че са щастливи от преживяването. Защото аз се виждам с тях, когато раздавам автографи, снимаме си, и в точките, в които предлагаме дискове, шапки, тениски… За мен е голямо щастие, че песните се посрещат добре.

Вие сте вече в учебниците по музика със своите произведения. Приемате ли това като голяма отговорност? На практика вие сте една от емблемите на българската музикална сцена!

За мен това е голяма чест. И за Любо, и за Орлин, за нашата песен „Заедно”. Щастливи сме, че децата учат и пеят в часовете по музика  тази песен. Ние през тези години не сме правили компромис с качеството и посланията си. Защото сме изстрадали успеха си, без да се доближаваме до пошлостта. С чисти послания. И на концертите на живо, които наистина имат успех, хората излизат все едно са изчистили енергията си. Радвам се на въздействието, което постигаме с музиката. С присъствието си в залите хората го показват. И сърдечно им благодаря!

В Свиленград има доста деца, които искат и се занимават с музика. Има фолклорни групи, рок изпълнители, организира се „Вечер на китарите”, фестивали. Какво бихте ги посъветвали?

Ако наистина това е нещото, което искат да правят, да го правят. Трудно е, разбира се. Да се задържи човек на сцената с качествена музика. По-лесно става със сезонна или която се задържа за година-две. Но тук говорим за хора, които искат да се отдадат на музиката. Нека да се занимават, с това, което обичат. Да пускат парчетата си в ютюб, в социалните мрежи. Това е безплатно. И ако някой е направил нещо стойностно, то ще бъде забелязано. Пък може и да се запишат за някой от сезоните на „Гласът на България”. В България интересни и талантливи изпълнители не спират да се появяват.

Previous articleЦветан Цветанов: 4 млрд. повече за България в бюджета на ЕС за новия период
Next article23 отбора на състезанието по цветарство в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...