Какво всъщност означава да обичаш себе си?

0

Знаем, че е важно да се обичаме, но какво всъщност означава да се грижиш за себе си?

За някои, любовта към себе си означава взимането на топла вана, да се поглезят с масаж или маникюр. И все пак, любовта към себе си изисква нещо по-дълбоко от всичко, което можем да „направим“ за себе си.

Да се обичаш означава да си в мир със себе си – да се чувстваш комфортно в собствените си дълбини. Винаги можем да намерим отсрочка, за да направим нещо за себе си. Но по-дълбокият вътрешен мир изисква култивиране на определен начин на съществуване.

Да бъдеш мил със себе си.

Често сме по-мили и любезни към другите, отколкото към самите нас. Осъдителните гласове от миналото са оставили скрит остатък от срам, който често ни блокира или дори не забелязваме това, което наистина чувстваме.

Да бъдеш нежен със себе си означава да си добър и приветлив към чувствата, които възникват в теб. Човешко е да се чувстваш тъжен, унил и да се страхуваш понякога. Признак на сила, а не на слабост е, ако можеш да признаеш тези чувства и позволиш на някой да ти помогне.

Нежното отношение към това, което чувстваме ни дава възможност за повече простор. Ние можем да „бъдем” с чувствата си, а не да сме „залети” от тях.

Чувствата ни са подаръци и трябва да бъдат приветствани.Да намерим начин да бъдем с тях, така, че да станат наш съюзник, а не враг. Емоциите, като мъката, ни позволяват да се освободим от болката за да можем да вървим напред.

Чувствата често съдържат мъдри послания и ако можем да разчетем това, което се опитват да ни кажат, ще научим изключително много за себе си. Ако имаме топло и приятелско отношение към тях, те са склонни да бъдат наш съюзник в житейското ни пътуване.

Живей съзнателно!

Елена Манолова

Кабинет гр.Пловдив, ул.“Христо Ботев“ 112, ет.1 предварително записване 
Skype:evidelova 
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Авторът на статията е психотерапевт, брачен консултант, използва Психодрама в работата си. Създател на един от първите виртуални кабинети за психологическо консултиране. От 2010 г. поддържа авторския блог: Живей съзнателно!

Previous articleПодсилиха границите заради бежанците от лагера до Солун
Next articleДепутатът на НФСБ Петър Петров се срещна със свиленградчани

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...