Подсилиха границите заради бежанците от лагера до Солун

0

България е подсилила границата си с Гърция с допълнителни патрули. Това стана ясно от коментар на вътрешния министър Младен Маринов в кулоарите на Народното събрание, като той уточни, че това е станало в четвъртък следобед.

Имаме готовност за въвеждането на план, който сме разработили за действие при кризи. Областните дирекции на МВР също са в готовност, заяви той.

Повод за коментара му е напрежението в Гърция, след сблъсъци между мигранти и гръцката полиция край лагер, който се намира на 10 км от град Солун. Над 1000 бежанци и мигранти напуснаха лагера „Диават“ и направиха опит да стигнат до границата със Северна Македония. Гръцките полицейски части дори се принудиха да използват сълзотворен газ.

„Информацията е, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и по нашата граница“, уточни министър Маринов. Той увери, че страната ни поддържа непрекъсната връзка със всички съседни държави. „Следим ситуацията. Имаме информация за подготвяни такива процеси от по-дълго време“, подчерта вътрешният министър.

Младен Маринов засегна темата за нелегалната миграция и бежанския поток и по време на участието си в петъчния парламентарен контрол. Министърът обясни, че мигрантския натиск както по границата с Турция, така и с Гърция е в рамките на нормалното. Въпреки това отчете, че в през 2018 година напливът към българо – гръцката граница се е засилил, като е скочил 6 пъти сравнение с 2017 -та. През миналата година над 4600 лица са се опитали да минат незаконно през границата, като близо 300 са хванати от българските власти, а останалите са спрени предварително на гръцка територия. Маринов отчете като цяло спад на мигрантския натиск, което се дължало на охраната по границата с Турция, засиления контрол, сътрудничеството с „Фронтекс“ и споразумението с Турция.

Previous articleПо-засилено взаимодействие на институциите заради заселниците от Лудогорието
Next articleКакво всъщност означава да обичаш себе си?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...