ЕВН поиска по-висока цена на тока

0

Компаниите от групата на EVN България са внесли ценови заявления към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за периода от юли 2019 г. до юни 2020 г. Предложението включва поскъпване на древната тарифа с 4 на сто и покачване на цената на нощната енергия със 7,1%, съобщават от дружеството, обслужващо Югоизточна България.

В случай че КЕВР одобри цените, дневната тарифа ще се промени от 0,17997 лв./кВтч. (без ДДС) на 0,18719 лв./кВтч. (без ДДС), а нощната от сегашните 0,10226 лв./кВтч (без ДДС) ще стане 0,10948 лв./кВтч. (без ДДС)

Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, стойността на месечната фактура на това домакинство би се променила с 2,34 лв. с включен 20% ДДС, т.е. от 51,78 лв. на 54,12 лв., пресмятат от дружеството.

Заявлението на мрежовата компания “Електроразпределение Юг” следва параметрите, заложени от КЕВР, което поставя началото на текущия тригодишен регулаторен период, изтичащ през 2021 г. Заявлението отразява и процента на инфлацията, подчертават от компанията.

Одобрението на заявените цени от страна на КЕВР ще осигури на компанията краен снабдител EVN България Електроснабдяване разходите, с които да изпълнява лицензионните си задължения за обслужването на над 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България.

По отношение на заявлението за цени на EVN България Топлофикация от 1 юли 2019 г. компанията предлага цената на топлинната енергия да бъде 104,23 лв/МВтч. (без ДДС).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...