Шести Национален събор „Граничарите на България” се провежда в Любимец

0

Утре поднасят венци пред паметника в Генералово

Повече от 400 офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители от цялата страна, служили в „Гранични войски“ до края на 1997 година, са потвърдили своето участие в 6-я Национален събор „Граничарите на България“. Форумът се организира в Любимец днес и утре, съобщиха от местната администрация.
Събитието ще премине под патронажа на вътрешния министър Младен Маринов. То се организира в Любимец, по идея и с основната подкрепа и съдействие на Кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов, членове от СОСЗР – Свиленград и кметовете на общините Свиленград и Ивайловград. Посветено е на отбелязването на редица бележити годишнини – 141 години държавни граници, 68 години от създаването на 13-и Граничен отряд, 73 години от създаването на „Гранични войски“, 21 години от създаването на „Гранична полиция“ и 90 години от рождението на Асен Илиев, уточниха организаторите.
Съборът ще започне в 10.30 часа днес с отслужване на панихида и поднасяне на венци на цветя на паметника на героите – граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов в село Вълче поле близо до границата с Гърция. По-късно ще бъде отдадена почит и ще се поднесат венци и на чешмата в село Малко градище, построена в памет на загиналите военнослужещи от 13-и Граничен отряд.
В читалище „Братолюбие – 1884“ в Любимец ще бъдат държани приветствени слова, ще бъдат връчени почетни знаци и ще бъде изнесен тържествен концерт, последван от заря.

В неделния ден в знак на преклонение към загиналите граничари, ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника в село Генералово, община Свиленград, предвижда още програмата. Гост на събора днес ще е заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, информираха междувременно от ОД на МВР – Хасково.

Previous articleПремиера на „Дъмбо” 3D
Next articleЕВН поиска по-висока цена на тока

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...