Шести Национален събор „Граничарите на България” се провежда в Любимец

0

Утре поднасят венци пред паметника в Генералово

Повече от 400 офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители от цялата страна, служили в „Гранични войски“ до края на 1997 година, са потвърдили своето участие в 6-я Национален събор „Граничарите на България“. Форумът се организира в Любимец днес и утре, съобщиха от местната администрация.
Събитието ще премине под патронажа на вътрешния министър Младен Маринов. То се организира в Любимец, по идея и с основната подкрепа и съдействие на Кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов, членове от СОСЗР – Свиленград и кметовете на общините Свиленград и Ивайловград. Посветено е на отбелязването на редица бележити годишнини – 141 години държавни граници, 68 години от създаването на 13-и Граничен отряд, 73 години от създаването на „Гранични войски“, 21 години от създаването на „Гранична полиция“ и 90 години от рождението на Асен Илиев, уточниха организаторите.
Съборът ще започне в 10.30 часа днес с отслужване на панихида и поднасяне на венци на цветя на паметника на героите – граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов в село Вълче поле близо до границата с Гърция. По-късно ще бъде отдадена почит и ще се поднесат венци и на чешмата в село Малко градище, построена в памет на загиналите военнослужещи от 13-и Граничен отряд.
В читалище „Братолюбие – 1884“ в Любимец ще бъдат държани приветствени слова, ще бъдат връчени почетни знаци и ще бъде изнесен тържествен концерт, последван от заря.

В неделния ден в знак на преклонение към загиналите граничари, ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника в село Генералово, община Свиленград, предвижда още програмата. Гост на събора днес ще е заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, информираха междувременно от ОД на МВР – Хасково.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...