Децата от „Тракийска китка” с първо място на „Орфеево изворче”

0

Първо място спечели Детската фолклорна група „Тракийска китка“ при
НЧ „Просвета- 1870“ гр. Свиленград с ръководител Виолета Карапеева на фолклорния конкурс „Орфеево изворче“- Стара Загора. Груповото изпълнение спечели диплом и медал, както и сърцата на журито и публиката в първа възрастова група. С бронзови медали се окичиха индивидуалните изпълнителки Никол Узунова, Виктория Танева и Деница Найденова. Първото място децата поделиха с ДВГ „Чичопей”  с. Първомайци. Фолклорни групи от Хасково и Пловдив спечелиха второто и третото място. Над 20 състава се състезаваха при децата във фолклорната надпревара. Децата ни получиха покана да участват във видеото с груповите изпълнители, което ще бъде публикувано на сайта на конкурса.

Рекорден брой заявки бяха получени тази година за участие в 19-ото издание на Националния детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ в Стара Загора, съобщиха организаторите. В него желание да се включат изразиха повече от 500 индивидуални участници по народно пеене и народни инструменти, а с колективите участниците в надпреварата надминаха две хиляди души.

„Орфеево изворче“ е най-мащабният и най-утвърденият национален детски музикално-фолклорен конкурс. Организира се от едноименния Национален музикално-фолклорен съюз с подкрепата на община Стара Загора, Министерството на културата, Ротари клуб Стара Загора, Нов български университет, Регионален исторически музей – Стара Загора, Младежки дом – Ст. Загора, Ария България, КТ „Подкрепа“, Ансамбъл „Загоре“, НЧ „Св. Климент Охридски 1958“.

Тази година са предвидени 18 едногодишни стипендии на индивидуални участници от IV възрастова група и 18 еднократни парични помощи за III възрастова група по програмата на Мерките за закрила на даровити деца на културното министерство. Парични награди се връчват от фондации и клубове на певци  и танцови състави. Традиционно се връчват Голямата награда на кмета на Стара Загора и Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“.

Previous articleВ Свиленград отбелязаха Деня на Тракия
Next articleИ свиленградчани на протеста в Страсбург срещу пакета „Мобилност” /допълнена/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...