Децата от „Тракийска китка” с първо място на „Орфеево изворче”

0

Първо място спечели Детската фолклорна група „Тракийска китка“ при
НЧ „Просвета- 1870“ гр. Свиленград с ръководител Виолета Карапеева на фолклорния конкурс „Орфеево изворче“- Стара Загора. Груповото изпълнение спечели диплом и медал, както и сърцата на журито и публиката в първа възрастова група. С бронзови медали се окичиха индивидуалните изпълнителки Никол Узунова, Виктория Танева и Деница Найденова. Първото място децата поделиха с ДВГ „Чичопей”  с. Първомайци. Фолклорни групи от Хасково и Пловдив спечелиха второто и третото място. Над 20 състава се състезаваха при децата във фолклорната надпревара. Децата ни получиха покана да участват във видеото с груповите изпълнители, което ще бъде публикувано на сайта на конкурса.

Рекорден брой заявки бяха получени тази година за участие в 19-ото издание на Националния детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ в Стара Загора, съобщиха организаторите. В него желание да се включат изразиха повече от 500 индивидуални участници по народно пеене и народни инструменти, а с колективите участниците в надпреварата надминаха две хиляди души.

„Орфеево изворче“ е най-мащабният и най-утвърденият национален детски музикално-фолклорен конкурс. Организира се от едноименния Национален музикално-фолклорен съюз с подкрепата на община Стара Загора, Министерството на културата, Ротари клуб Стара Загора, Нов български университет, Регионален исторически музей – Стара Загора, Младежки дом – Ст. Загора, Ария България, КТ „Подкрепа“, Ансамбъл „Загоре“, НЧ „Св. Климент Охридски 1958“.

Тази година са предвидени 18 едногодишни стипендии на индивидуални участници от IV възрастова група и 18 еднократни парични помощи за III възрастова група по програмата на Мерките за закрила на даровити деца на културното министерство. Парични награди се връчват от фондации и клубове на певци  и танцови състави. Традиционно се връчват Голямата награда на кмета на Стара Загора и Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...