В Свиленград отбелязаха Деня на Тракия

0

Денят на Тракия и 106 години от Одринската епопея бяха отбелязани днес в Свиленград. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника „Одринци” в градския парк от официални лица, представители на институции, ученици и граждани. В поклонението пред героизма на българските войни се включи народният представител Никола Динков. Това е първият в България паметник на героите от щурма на Одрин, който бе издигнат с дарения в Свиленград през 2008 г. На гранитните плочи са изписани имената на загиналите 1986 български войни – войници и офицери.
Слово за Деня на Тракия произнесе Даниела Василева, председател на Младежката организация на Тракийското дружество в Свиленград. На този ден се прекланяме пред подвига на българските войни, паднали край Одрин и отдаваме почит и на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет, каза Даниела Василева, припомняйки героичните събития от тази дата.

Денят на Тракия е обявен за официален празник с постановление на Министерски съвет от 23 март 2006 г. На 26 март 1913 г. (13 март стар стил) Българската армия превзема считаната за непревземаема Одринска крепост, по време на Балканската война 1912-1913 г., с което донася свободата на тракийските българи. Крепостта пада благодарение на героизма на българските войни и предприетото историческо решение за открита атака, под ръководството на ген. Никола Иванов. Единственият в България негов паметник бе издигнат преди година в Свиленград, а по-рано през деня на него също бяха поднесени венци и цветя.

Освен с триумфа, Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия и башибозук от родните си домове в Одринска Тракия. В тяхна памет от Тракийско дружество Тракия поднесоха венци и на мемориала на загиналите тракийци, който се намира на улица Крайречна.

Previous articleЗасилени проверки на водачи и автомобили
Next articleДецата от „Тракийска китка” с първо място на „Орфеево изворче”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...