И свиленградчани на протеста в Страсбург срещу пакета „Мобилност” /допълнена/

0

Въпреки че пакетът „Мобилност“ засега отпадна от дневния ред на Европейския парламент (ЕП), българските превозвачи протестираха в Страсбург срещу законодателното предложение. Двама свиленградчани се присъединиха към протестиращите, като единият от тях е представител на една от най-големите транспортни фирми в града, „Викизар”, която е и член на Съюза на международните превозвачи, съобщи Иван Запрянов. Заради краткото време за организация, за протеста не успяха да заминат повече. На предишния протест срещу пакета „Мобилност” в Брюксел, свиленградската група наброяваше 15-20 души, припомни спедиторът Димо Стоянов.

„На косъм”, в понеделник следобед, предложението за гласуването на пакета „Мобилност” беше прието със 156 срещу 154 гласа при трима отсъстващи от зала български евродепутати – Ниджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков.

България е сред най-застрашените от промените страни, защото е заплашена да загуби приходи от над 15% от БВП, а над 120 000 семейства да останат без препитание или да са принудени да емигрират, алармираха от Съюза на международните превозвачи. От браншовата организация смятат, че предстои да се извърши безпрецедентно погазване на европейското законодателство и основните принципи на ЕС в навечерието на изборите за нов ЕП и с гласовете на политици, чиито мандати като евродепутати изтичат буквално след дни.

Днес председателят на ЕП Антонио Таяни върна спорния пакет за доразглеждане в транспортната комисия. Междувременно ЕП съобщи, че предложенията ще бъдат върнати обратно в комисията по транспорт за гласуване, преди да бъдат гласувани в пленарна зала на 3 или 4 април.

На протестния митинг пред ЕП в Страсбург се събраха над 100 български превозвачи и техния колеги от Румъния, Полша, Латвия и Литва, които също са засегнати от пакета „Мобилност”. Те заявиха, че няма да се откажат от своите протестни действия и ще се опитат до последно да отложат приемането на промените, предаде БНТ.

Previous articleДецата от „Тракийска китка” с първо място на „Орфеево изворче”
Next articleДве шампионски титли за кикбоксьорите на „Тангра”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...