С културни и спортни прояви Свиленград ще отбележи Трети март

0

Празничен концерт на космическите гласове на хор „Ваня Монева” ще се проведе тази вечер от 18.00 часа в салона на НЧ Просвета 1870. Концертът е част от празничната програма, посветена на Националния празник на България – Трети март. Концертът е под надслов „С България в сърцето”.

Хор „Ваня Монева” е новото име на един от най-популярните български фолклорни хорове „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. Според специалистите, той принадлежи към най-ценните културни богатства на България днес. Стиловете, в които творят, включват обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции, world music. Входът за музикалната проява е свободен.

141 години от Освобождението на България ще бъдат отбелязани с поднасяне на венци и цветя пред паметника на площад „5 октомври”. Церемонията е навръх празника – Трети март, от 11.00 часа.

Редица спортни прояви включва още празничната програма. Утре, 2 март, от 10.00 до 13.00 часа ще бъдат финалните срещи на турнира по футбол на малки вратички за Купа Трети март. Веднага след това ще бъде и награждаването на победителите. Надпреварата се провежда на спортната площадка в кв. Изгрев.

Турнир по шахмат за Купа „Трети март” ще бъде открит на 4 март от 10.00 часа в Спортната зала, а на 10 март от 10.00 часа стартира турнирът по бадминтон.

Още вчера започнаха проявите, свързани с Освобождението от османското иго. Историческият музей представи сборника „Занаяти и търговия. Социално-икономическо развитие на тракийските земи”. В изданието са събрани докладите от националната научна конференция, която се проведе в Свиленград през октомври 2017 г. Темите в него са посветени на характерни за региона занаяти, някои от които вече изчезнали.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...