Честита Баба Марта!

0

На първи март отбелязваме празника на Баба Марта. По традиция на този ден всеки подарява на близките и приятелите си специален амулет – мартеница, изработена от бял и червен конец, за здраве и сила.

От по-обикновените мартеници за връзване на ръката и гривнички с мъниста, през традиционните Пижо и Пенда до истински произведения  на изкуството могат да се купят от търговците, разположени на пешеходната улица на Свиленград. И тази година на почит е ръчната изработка, която прави мартеницата уникална. От 10-20 ст. за мартеница до над 20 лв. струват амулетите за здраве. А изборът за вида и размера им е повече от богат.

Празникът вероятно е древен езически обичай, запазен единствено от българите. Той се свързва и с началото на пролетта и новата стопанска година. Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. Според народните вярвания тя е сестра на Голям и Малък Сечко (януари и февруари) и е ту сърдита, ту засмяна, което оказва силно влияние на времето. Когато е засмяна, то е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват слънцето.

Усуканите червено-бели конци са свързани и с различни легенди и предания. Една от най-разпространените от тях е свързана с жената на Аспарух – Ахинора. Друга легенда гласи, че мартеници връзвали по българските земи траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух именно в съчетанието между белия и червения конец.

Традицията гласи, че на 1 март дърветата и животните също трябва да бъдат закичвани с мартеници. Те се свалят и слагат под камък при вида на първите пристигнали щъркели и лястовици или се завързват на цъфнало плодно дръвче.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...