Ученици изработиха праисторически амулети по проект на музея

0

Ученици се запознаха с бита и живота на хората от праисторическата епоха. Занятието е по проекта, който музеят в Свиленград спечели към Министерството на културата „Из лабиринта на времето”. Освен, че обогатиха знанията си по История и цивилизация, натрупани в училище, децата изработиха праисторически амулети и култови фигурки от солено тесто и глина, както и макет на праисторическо жилище.

За голямото им старание в работата, музейните експерти изненадаха децата с макет на праисторическо жилище – но от солети и сирене „крема“.  Така че в музея се оказа не само забавно, но и вкусно.

През февруари малките любопитковци в Свиленград ще направят и своето пътешествие в Античността. В рамките на две занятия, те ще се потопят в атмосферата на Древен Рим. Ще изработят с помощта на уредниците  характерното за епохата облекло и аксесоари към него (тоги и фибули). Ще се запознаят  с римската нумизматика и производството на монети.

По стъпките на средновековните войни ще преминат още учениците. Те ще научат повече за техните оръжия и бойни тактики. Ще създадат свои гербове и ще украсят с тях щитове и мечове.

До края на юни, групата ще се запознае и с възрожденските традиции и занаяти. Децата ще влязат в ролята на откриватели на почти непознато културно наследство в региона, ще се потопят в чудния свят на историята и чрез играта „Търсачи на съкровища“.  Идеята на проекта е, сред игра, ръкоделство и забавления учениците да придобиват знания за обществения живот, бит и култура на хората през различни исторически епохи. Чрез мултимедийна презентация и изложба учениците от 5-ти до 8-ми  клас ще  представят пред местната общественост дейностите си по проекта, за да усетят и възрастните естетиката, духовността и културата на отминалите времена.

Музейните експерти вярват, че така променят нагласите, поведението и отношението на учениците към Музея като образователна среда, че ги стимулират  да се включват активно в инициативите, организирани от Историческия музей в града, че събуждат интереса и на обществеността към историческото минало и дейността на музея в Свиленград.

Previous article„Тайната вечеря на Дякона Левски” в читалището в Свиленград
Next articleЩе ремонтират ли пътя Левка-Студена-Радовец?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...