Ученици изработиха праисторически амулети по проект на музея

0

Ученици се запознаха с бита и живота на хората от праисторическата епоха. Занятието е по проекта, който музеят в Свиленград спечели към Министерството на културата „Из лабиринта на времето”. Освен, че обогатиха знанията си по История и цивилизация, натрупани в училище, децата изработиха праисторически амулети и култови фигурки от солено тесто и глина, както и макет на праисторическо жилище.

За голямото им старание в работата, музейните експерти изненадаха децата с макет на праисторическо жилище – но от солети и сирене „крема“.  Така че в музея се оказа не само забавно, но и вкусно.

През февруари малките любопитковци в Свиленград ще направят и своето пътешествие в Античността. В рамките на две занятия, те ще се потопят в атмосферата на Древен Рим. Ще изработят с помощта на уредниците  характерното за епохата облекло и аксесоари към него (тоги и фибули). Ще се запознаят  с римската нумизматика и производството на монети.

По стъпките на средновековните войни ще преминат още учениците. Те ще научат повече за техните оръжия и бойни тактики. Ще създадат свои гербове и ще украсят с тях щитове и мечове.

До края на юни, групата ще се запознае и с възрожденските традиции и занаяти. Децата ще влязат в ролята на откриватели на почти непознато културно наследство в региона, ще се потопят в чудния свят на историята и чрез играта „Търсачи на съкровища“.  Идеята на проекта е, сред игра, ръкоделство и забавления учениците да придобиват знания за обществения живот, бит и култура на хората през различни исторически епохи. Чрез мултимедийна презентация и изложба учениците от 5-ти до 8-ми  клас ще  представят пред местната общественост дейностите си по проекта, за да усетят и възрастните естетиката, духовността и културата на отминалите времена.

Музейните експерти вярват, че така променят нагласите, поведението и отношението на учениците към Музея като образователна среда, че ги стимулират  да се включват активно в инициативите, организирани от Историческия музей в града, че събуждат интереса и на обществеността към историческото минало и дейността на музея в Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...