Ще ремонтират ли пътя Левка-Студена-Радовец?

0

Актуален въпрос за ремонт на пътя Левка – Студена – Радовец зададе депутатът Никола Динков /БСП/ към министъра на регионалното развитие. Народният представител от област Хасково подчерта, че 27-километровият третокласен път от републиканската пътна мрежа е в изключително тежко състояние.

Има места, където асфалтовата настилка е по-малка от 2 м, а дупките са безброй, заяви Динков. Той попита кога ще бъде извършена рехабилитация или частичен ремонт на пътя, по който в момента не могат нормално да се придвижват превозните средства. Пътят е важен както за населението от селата, така и за граничните служби, които го използват, осъществявайки контрол по границата, подчерта инж. Динков.

Според министър Петя Аврамова предстои да бъдат приоритизирани пътищата в тежко състояние, след което ще се пристъпи към ремонт съгласно финансовата рамка за 2019 г. Тежкото състояние на пътя било установено при инвентаризация. 17 млн. лв. ще бъдат необходими за цялостен ремонт, а ремонт на отсечката в най-тежко състояние от Левка до разклона за Мустрак ще струва около 500 хил. лв.

В случай че е налице възможността, ще се пристъпи към проектна документация, каза министър Аврамова. Въпреки ограничението в бюджета, ще продължим да полагаме усилия за осигуряване на безопасността на пътуващите и ще търсим финансови възможности за основен ремонт, допълни тя.

Ако пътят не бъде ремонтиран, положението става още по-тежко, репликира Динков. Хората не могат да ползват междуселски превози, тъй като автобусите отказват да пътуват. Те не могат да отидат на личен лекар. Говорим много за демографската криза. В района на Странджа – Сакар тя е много голяма. Необходимо е да има що- годе добри пътища, за да не се обезлюди напълно региона.

Никола Динков заяви, че е крайно време да се предприемат адекватни мерки за районите, най-силно засегнати от демографската криза. Вече четири години не се приема инвестиционната програма за Северозападна България, планинските и полупланинските райони, каза той.

Аврамова подчерта в дупликата, че държавата полага грижа за всички пътища и магистрали като ги приоритизира и съобразява с наличния финансов ресурс. Тя заяви, че от бюджета на Агенцията за пътно поддържане през 2017-2018  г. за Хасковска област са заделени средства – за ремонт на пътя Димитровград – Хасково – Кърджали – над 28 млн. лв., за пътя Пловдив – Хасково – Свиленград – 1 млн. 611 хил. лв., за Хасково – Минерални бани – 1 млн. 044 хил. лв. и др. По програмата Региони в растеж се изпълнявали два лота по Чирпан – Симеоновград.

Спокойното функциониране на тол системата ще гарантира повече приходи за ремонт на българските пътища, каза още Петя Аврамова.

Previous articleУченици изработиха праисторически амулети по проект на музея
Next articleУвеличават помощта за новородено в община Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...