Окончателно: Увеличават данък „Сгради” от догодина

0

Общинският съвет в Свиленград окончателно одобри увеличението на данък „Сгради”. По-високата ставка ще влезе в сила от догодина. Вместо досегашния 1 промил върху данъчната оценка на жилищните имоти, гражданите ще плащат 1,5 промила. За фирмите налогът скача от 1,5 на 2 промила.

13 от общо 21 общински съветници са подкрепили вдигането на данъка. Толкова са присъствали на изнесеното заседание в Пампорово на 14 декември.

Един от мотивите за исканото от общинската администрация повишение е, че нивата на данъка не са променяни от 2009 г.  и ниските данъчни оценки на имотите в общината. Освен това икономическата обстановка в общината била силно изменена. По време на обсъжданията в постоянните комисии, директорът на „Местни данъци и такси” Живко Великов отбеляза значителният ръст на строителството на жилищни кооперации, казина, хотели и търговки обекти. От друга страна общината развивала инфраструктурата в града, от която се ползват граждани и фирми.

Различни от предложените ставки поискаха тогава Стамо Димитров и Христо Щерев /БСП/, пресмятайки, че увеличението за гражданите е 50%, а за фирмите – 33. Димитров предложи налогът да се повиши с 40% за всички, но предложението му не беше прието.

Още 151 хил. лв. ще влязат в общинската хазна с увеличението, показват сметките на местната власт.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...