Окончателно: Увеличават данък „Сгради” от догодина

0

Общинският съвет в Свиленград окончателно одобри увеличението на данък „Сгради”. По-високата ставка ще влезе в сила от догодина. Вместо досегашния 1 промил върху данъчната оценка на жилищните имоти, гражданите ще плащат 1,5 промила. За фирмите налогът скача от 1,5 на 2 промила.

13 от общо 21 общински съветници са подкрепили вдигането на данъка. Толкова са присъствали на изнесеното заседание в Пампорово на 14 декември.

Един от мотивите за исканото от общинската администрация повишение е, че нивата на данъка не са променяни от 2009 г.  и ниските данъчни оценки на имотите в общината. Освен това икономическата обстановка в общината била силно изменена. По време на обсъжданията в постоянните комисии, директорът на „Местни данъци и такси” Живко Великов отбеляза значителният ръст на строителството на жилищни кооперации, казина, хотели и търговки обекти. От друга страна общината развивала инфраструктурата в града, от която се ползват граждани и фирми.

Различни от предложените ставки поискаха тогава Стамо Димитров и Христо Щерев /БСП/, пресмятайки, че увеличението за гражданите е 50%, а за фирмите – 33. Димитров предложи налогът да се повиши с 40% за всички, но предложението му не беше прието.

Още 151 хил. лв. ще влязат в общинската хазна с увеличението, показват сметките на местната власт.

Previous articleEVN ще отчита по редовния си график по време на празниците
Next articleХероин за 1 млн. лева откриха митничарите на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...