Данък „Сгради” в Свиленград скача от догодина

0

За гражданите налогът се вдига с 50%, за хотели и казина – с близо 30%

По-висок данък „Сгради” от догодина предлагат от администрацията в Свиленград. Вместо досегашния 1 промил върху данъчната оценка на жилищните имоти, гражданите да плащат 1,5 промила, а за фирмите налогът да скочи от 1,5 на 2 промила.

Повишението беше разгледано на съвместно заседание на Бюджетна и Икономическа комисия, преди да бъде внесено за гласуване от Общинския съвет на 14 декември, на изнесено заседание в Пампорово.

Мярката е непопулярна, но наложителна, каза директорът на Местни данъци и такси Живко Великов. Нивата на данъка върху недвижимите имоти в община Свиленград не са променяни от 2009  г., а икономическата обстановка в общината е силно изменена, изтъкна той. Великов отбеляза и значителният ръст на строителството на жилищни кооперации, казина, хотели и търговски обекти.

Общината е реализирала много инфраструктурни проекти, предстои изграждането на нови, което налага тяхното поддържане и опазване, а всички граждани и фирми се ползват от новата инфраструктура, посочи още той.

Като довод бяха посочени и ниските данъчни оценки на имотите в общината. Според заместник-кметът, Мария Костадинова, в Свиленград са най-ниските нива в областта и дори в страната, сравнено с други общини от нашия ранг.

Още 151 хил. лв. ще влязат в хазната от предложеното повишение на данъка, сочат изчисленията. 274 хил. лв. повече ще постъпят, ако увеличението е „шоково” – от 2 промила за физическите и за юридическите лица. С 234 хил. лв. ще се увеличат приходите, ако поскъпването е 1,5 за физическите лица и 2,5 за фирмите.

Общинската администрация е предложила на местния парламент за одобрение един от анализираните три варианта. От там посочиха, че при него, за двустаен апартамент от 60 кв. увеличението ще бъде около 10 лв. в зависимост от зоната, в която се намира жилището.

Като несправедливо определи общинският съветник Стамо Димитров /БСП/ увеличението. Той пресметна, че така предложено за гражданите то е 50%, а за фирмите – 33%. Според него изравнена ставка би била по-справедлива.

„Едва ли не казваме, че гражданите могат да си позволят по-голямо повишение, а фирмите, които развиват търговска дейност, развиват паричен ресурс, ще им се увеличи с по-малко”, каза той.

Панайот Панайотов /НФСБ/ предложи данък „Сгради” за всички да стане 1,7 промила, което според него ще бъде някаква подкрепа за бизнеса, посочвайки, че за гражданите, данъкът не е променян от години.

Тогава Стамо Димитров предложи данъкът да скочи с 40% за всички, а ставката му да стане 1,4 за физическите лица и 2,1 за фирмите.

От много време данъците не са вдигани, но от много време насам, населението обеднява и това им бърка в месечния бюджет, каза Христо Щерев /БСП/. Ако сте следили информациите по медиите, очаква се ценови бум. С непреките данъци, които се увеличават, хората остават с 28% от доходите да живеят. Аз съм съгласен, че новите сгради, например казината, които се построиха в града, ще трябва да носят по-големи приходи в общината, подчерта той и заяви, че ще подкрепи предложението на Димитров.

В крайна сметка в Бюджетна и Икономическа комисия беше прието предложението на общинската администрация. То ще трябва да бъде гласувано и на заседанието на Общински съвет.

Previous articleОтличиха най-добрите спортисти на Свиленград
Next articleНад 1 кг контрабандно злато задържаха на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...