Данък „Сгради” в Свиленград скача от догодина

0

За гражданите налогът се вдига с 50%, за хотели и казина – с близо 30%

По-висок данък „Сгради” от догодина предлагат от администрацията в Свиленград. Вместо досегашния 1 промил върху данъчната оценка на жилищните имоти, гражданите да плащат 1,5 промила, а за фирмите налогът да скочи от 1,5 на 2 промила.

Повишението беше разгледано на съвместно заседание на Бюджетна и Икономическа комисия, преди да бъде внесено за гласуване от Общинския съвет на 14 декември, на изнесено заседание в Пампорово.

Мярката е непопулярна, но наложителна, каза директорът на Местни данъци и такси Живко Великов. Нивата на данъка върху недвижимите имоти в община Свиленград не са променяни от 2009  г., а икономическата обстановка в общината е силно изменена, изтъкна той. Великов отбеляза и значителният ръст на строителството на жилищни кооперации, казина, хотели и търговски обекти.

Общината е реализирала много инфраструктурни проекти, предстои изграждането на нови, което налага тяхното поддържане и опазване, а всички граждани и фирми се ползват от новата инфраструктура, посочи още той.

Като довод бяха посочени и ниските данъчни оценки на имотите в общината. Според заместник-кметът, Мария Костадинова, в Свиленград са най-ниските нива в областта и дори в страната, сравнено с други общини от нашия ранг.

Още 151 хил. лв. ще влязат в хазната от предложеното повишение на данъка, сочат изчисленията. 274 хил. лв. повече ще постъпят, ако увеличението е „шоково” – от 2 промила за физическите и за юридическите лица. С 234 хил. лв. ще се увеличат приходите, ако поскъпването е 1,5 за физическите лица и 2,5 за фирмите.

Общинската администрация е предложила на местния парламент за одобрение един от анализираните три варианта. От там посочиха, че при него, за двустаен апартамент от 60 кв. увеличението ще бъде около 10 лв. в зависимост от зоната, в която се намира жилището.

Като несправедливо определи общинският съветник Стамо Димитров /БСП/ увеличението. Той пресметна, че така предложено за гражданите то е 50%, а за фирмите – 33%. Според него изравнена ставка би била по-справедлива.

„Едва ли не казваме, че гражданите могат да си позволят по-голямо повишение, а фирмите, които развиват търговска дейност, развиват паричен ресурс, ще им се увеличи с по-малко”, каза той.

Панайот Панайотов /НФСБ/ предложи данък „Сгради” за всички да стане 1,7 промила, което според него ще бъде някаква подкрепа за бизнеса, посочвайки, че за гражданите, данъкът не е променян от години.

Тогава Стамо Димитров предложи данъкът да скочи с 40% за всички, а ставката му да стане 1,4 за физическите лица и 2,1 за фирмите.

От много време данъците не са вдигани, но от много време насам, населението обеднява и това им бърка в месечния бюджет, каза Христо Щерев /БСП/. Ако сте следили информациите по медиите, очаква се ценови бум. С непреките данъци, които се увеличават, хората остават с 28% от доходите да живеят. Аз съм съгласен, че новите сгради, например казината, които се построиха в града, ще трябва да носят по-големи приходи в общината, подчерта той и заяви, че ще подкрепи предложението на Димитров.

В крайна сметка в Бюджетна и Икономическа комисия беше прието предложението на общинската администрация. То ще трябва да бъде гласувано и на заседанието на Общински съвет.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...