Шаран и толстолоб са най-купуваните риби за Никулден в Свиленград

0

Шаран и толстолоб са сред най-предпочитаните риби на пазара в Свиленград. От вчера купувачите се приготвят за днешния Никулден и се редят на опашка, за сложат на трапезата традиционното за празника ястие.

Цените са като миналата година. По 6 лв. е килограмът на шарана, сомът върви по 10 лв. Толстолоб се търгува за 3 лв. килото, щуката за 7 лв., а бялата риба за 8 лв. за кг.

Масово хората предпочитат шарана, защото си е традиционен за празника. Колкото люспи, толкова берекет в къщата, разказва рибарят Атанас Стойков. Личи си обаче, че хората са в криза. Търсят и нещо по-евтино – толстолоб или каракуда, чиято цена е доста по-ниска от тази на шарана, допълва той.

За пръв на пазара се предлага и риба без кости – велонос, показва търговецът. Рибата е вносна, но също се купува, защото е само филе, обяснява още 70-годишният рибар. Атанас Стойков все още влиза с лодката, за да си хваща сам рибата.

Да ни дава Господ здраве и живот за продължаваме, пожелава си той за Никулден.

Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Честито на всички празнуващи!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...