Шаран и толстолоб са най-купуваните риби за Никулден в Свиленград

0

Шаран и толстолоб са сред най-предпочитаните риби на пазара в Свиленград. От вчера купувачите се приготвят за днешния Никулден и се редят на опашка, за сложат на трапезата традиционното за празника ястие.

Цените са като миналата година. По 6 лв. е килограмът на шарана, сомът върви по 10 лв. Толстолоб се търгува за 3 лв. килото, щуката за 7 лв., а бялата риба за 8 лв. за кг.

Масово хората предпочитат шарана, защото си е традиционен за празника. Колкото люспи, толкова берекет в къщата, разказва рибарят Атанас Стойков. Личи си обаче, че хората са в криза. Търсят и нещо по-евтино – толстолоб или каракуда, чиято цена е доста по-ниска от тази на шарана, допълва той.

За пръв на пазара се предлага и риба без кости – велонос, показва търговецът. Рибата е вносна, но също се купува, защото е само филе, обяснява още 70-годишният рибар. Атанас Стойков все още влиза с лодката, за да си хваща сам рибата.

Да ни дава Господ здраве и живот за продължаваме, пожелава си той за Никулден.

Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Честито на всички празнуващи!

Previous articleМузеят запознава ученици с бита и културата на няколко епохи, по проект
Next articleЛекарства за отслабване откриха митничари в куфар с двойно дъно

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...