Разгорещен дебат за 20 хил. лв. за футбола

1

Д-р Минков: Докога ще наливате в каца без дъно!?

Разгорещен дебат предизвика в местния парламент искането на ФК Свиленград 1921 за отпускане на още 20 хил. лв. от бюджета на общината. Такова развитие на въпроса в известен смисъл се очакваше, тъй като седмица по-рано Спортната комисия не прие внесения проект, Бюджетна не взе решение, а Икономическа направо отказа отпускането на средствата.

„На мен ми се искаше президентът на футболния клуб – г-н Георгакиев да е тук, за да мога да задам въпросите си”, каза на сесията общинският съветник Николина Пехливанова. Тя припомни, че на футболният клуб вече са отпуснати 15 хил. лв., а решението за сега исканите 20 хил. и тогава, и сега, зависи от изпълнението бюджета на общината.

Пехливанова обясни, че една от причините да гласува против отпускането на парите е създалата се с треньорския пост ситуация. Тя визира внезапното завръщане на наставника Иван Божидаров, който беше отстранен заради бойкотиран от футболистите му мач и служебна загуба.

„Докараха треньор, който имаше идеята, преди време, да ни изкара от В група, защото не беше доволен от заплащането. И в един момент този човек се озова отново на Колодрума. Каква беше причината? Много интересно!”, каза тя. От няколко дни разбирам, че той вече не е треньор. Има друг, който заема треньорският пост и вече тренира, допълни Пехливанова.

По думите й показаните от клуба резултати са „никакви”, а исканата сума, два месеца преди края на годината, е 50% от годишния му бюджет.

„Не знам до колко е известно на колегите, но в момента в младша възраст и деца групите са по 15-16 човека, като в младша  имаме 7 деца, които са от Харманли. Т.е. с бюджета, който сме дали за детско-юношеската школа, в момента обиграваме  и поддържаме деца от Харманли. Просто такъв прецедент не помня”, възмути се тя.

Николина Пехливанова, която е съпруга на предишния президент на ФК Свиленград 1921, допусна, че при предишното гласуване, когато са отпуснати 15 хил. лв, общинският съвет е допуснал грешка.

„Ние видяхме една докладна единствено само от президента на клуба. Решение на УС нямаше”, заяви тя.

Пехливанова предложи точката да бъде отложена до предоставяне от страна на клуба на финансов отчет за изразходваните 15 хил. лв. и как ще бъда разходвани тези 20 хил., а едва след това да бъде взето решение от общинският съвет. Тя поиска и решението на УС на клуба за искането на тези пари.

Последва бурната реакция на д-р Христо Минков.

„Един път завинаги трябва да го разберете това нещо и да спрете да наливате пари в една каца без дъно, каза той. Години наред го слушам и го виждам това – 120 хил., 170 хил., 71 хил. На кой ги давате тези пари? А сега научавам, че до края на годината за последните два месеца, не знам дали е истина, от всички детски школи, независимо какви са, 10 % ще удържите, че нямала възможност общината. Така ли е?“, обърна се той към общинската администрация.

„Мъжки отбор! Отвънка хора! Пътни! Той идва да се разтъпче от Стара Загора – пътни! Затова че дошъл – заплати. 400 лв., 500 лв. на треньора… Къде го има това? Обясних още миналия път, когато вдигнахте ръце и се съгласихте да дадете 15 хил. лв. Защо правите тези разходи и харчите на хората парите?! Дайте ги за децата! Никога няма да има мъжки отбор, докато няма старша възраст. Никога! Младша и старша няма ли – никога няма да има. Какъв отчет ще дадат!? Стъкмистика!

Д-р Минков беше категоричен, че клубът трябва да стане общински, с подрастващи гарнитури. И заяви, че по негово време, когато отборът е бил в Б група, не е бил взет нито един лев от общината.

Аз ще подкрепя тези 20 хил. лв., но за последно, заяви Панайот Панайотов. От тук нататък трябва да се вземат сериозни мерки и да се реши дали да стане общински клуб, или да се иска стриктна отчетност.

Адвокат Георги Еленков каза, че донякъде е съгласен с изявленията на д-р Минков и Николина Пехливанова.

„Въпросът е, съгласни ли сте всички, този отбор да го няма във В група и да отпадне в зоналната”, попита той колегите си. „Въпросът е децата от Свиленград какъв отбор искат да гледат, в коя група. Защото това дава стимул на малките! Да, докторът е прав. Децата трябва да минат през всички гарнитури и да влязат в мъжкия футбол. Намерих Георгакиев и говорих с него. Вече официално е известно името на новия треньор – Костадин Добрев. Познавате го всички. Знаем колко е принципен и колко не може никой да му повлияе на мнението. Това, което успях да разбера е, че съставът на отбора ще бъде разширен. Знам, че г-н Добрев иска да има 25-30 играчи. Логично е, че за да ги има тези играчи, те няма да дойдат от други градове. Може и от втория отбор да дойдат играчи”.

Еленков призова колегите си, при положение, че в бюджета има средства, те да бъдат отпуснати, за да има отборът бъдеще във В групата.

Заместник-кметът Мария Костадинова потвърди, че средствата могат да бъдат отпуснати, без да пострадат другите дейности и изпълнението на бюджета. По думите й в края на годината, отчети за изпълнението му се правят на 15-20 дни, за да могат да се предприемат мерки.

Към онзи момент, сметките показваха -5% изпълнение, обясни Костадинова, посочвайки, че са засилили събираемостта, очакват средства от продажбата на активи, както и 350 хил. вноска от Принцес за терена зад бившия Пени маркет, до края на годината.

В крайна сметка парите за футболния клуб бяха отпуснати със 13 гласа „за” и 7 „против”. Против гласуваха Николина Пехливанова, д-р Христо Минков, Иван Андреев, д-р Георги Карамфилов, д-р Василева, Живко Проданов, Цветелина Атанасова. В гласуването не участва Христина Бойчева, заради заявен конфликт на интереси.

Previous articleИзложбата „Оренда” и юбилеен концерт за Деня на народните будители
Next articleУчителят Димитър Гилев: Народ, който не познава историята, няма никакво бъдеще!

1 COMMENT

  1. Голяма глупост с назначаването на Добрев, дядка с селски разбирания, останал извън футбола от преди 20 години със стари и демодирани методи за тренировки. Още първия ден след отпускането на средствата и банкетите започнаха. Добрев и Георгакев ги събраха на банкет посред обед и се на пиха, Тасо Попа ги водише.Защо им отпускат тези пари, да ги откраднат и този път ли, Този Добрев не беше ли преди време директор в ДЮШ и се изпокараха там с Котета, Стоян Узунов защотото откраднаха 50 000 лв от школата, сега пак ще е същото,. Като за дисерт ще ви кажа нещо, много интересен мач ни очаква в събота срещу Асеновград има пробити наши футболисти, ще си говорим пак след мача

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...