Днес избираме кмет и общински съветници

0

Точно в 7.00 часа тази сутрин стартираха местните избори. Във всички 43 секции от община Свиленград изборният ден беше открит, съобщи председателя на ОИК Веса Ходжева.

Днес гласуваме за кмет и общински съветници. В четири села от община Свиленград се гласува за кметове на кметствата – Капитан Андреево, Студена, Момково и Левка.

По избирателните списъци право на вот в община Свиленград имат 19 045 избиратели. За гласовете им се борят осем кандидати за кмет, а листите с кандидати за общински съвет са 14.

За тези избори важи принципът на уседналост. Право на вот имат онези граждани, които са с постоянен и настоящ адрес в общината през последните шест месеца. Регистрацията им трябва да е преди 26 април 2019 г. На тези избори няма да може да се гласува машинно, след като такъв тип гласуване отпадна от Изборния кодекс.

С две бюлетини ще се гласува в Свиленград. Едната е за кмет, втората – за общински съветници. Трета бюлетина има за селата, където ще се избира кмет на кметство.

Вотът ще се смята за валиден, ако сте гласували само за един кандидат за кмет, както и за една партия или коалиция, като поставите знак Х или V със син химикал. Ако искат, избирателите могат да се възползват от правото на преференция при вота за общински съветници и да изберат по същия начин номер на кандидат от листата. Ако не изберете преференция, гласът ви отива за водача на листата.

До 20.00 часа ще продължи изборния ден. До този час е абсолютно забранена агитацията и публикуването на проучвания за резултата от изборите.

Previous articleДенят след изборите: Неучебен, но присъствен за учениците
Next articleВисока избирателна активност в Свиленград. 34,42% гласували до 12.00 часа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...