Днес избираме кмет и общински съветници

0

Точно в 7.00 часа тази сутрин стартираха местните избори. Във всички 43 секции от община Свиленград изборният ден беше открит, съобщи председателя на ОИК Веса Ходжева.

Днес гласуваме за кмет и общински съветници. В четири села от община Свиленград се гласува за кметове на кметствата – Капитан Андреево, Студена, Момково и Левка.

По избирателните списъци право на вот в община Свиленград имат 19 045 избиратели. За гласовете им се борят осем кандидати за кмет, а листите с кандидати за общински съвет са 14.

За тези избори важи принципът на уседналост. Право на вот имат онези граждани, които са с постоянен и настоящ адрес в общината през последните шест месеца. Регистрацията им трябва да е преди 26 април 2019 г. На тези избори няма да може да се гласува машинно, след като такъв тип гласуване отпадна от Изборния кодекс.

С две бюлетини ще се гласува в Свиленград. Едната е за кмет, втората – за общински съветници. Трета бюлетина има за селата, където ще се избира кмет на кметство.

Вотът ще се смята за валиден, ако сте гласували само за един кандидат за кмет, както и за една партия или коалиция, като поставите знак Х или V със син химикал. Ако искат, избирателите могат да се възползват от правото на преференция при вота за общински съветници и да изберат по същия начин номер на кандидат от листата. Ако не изберете преференция, гласът ви отива за водача на листата.

До 20.00 часа ще продължи изборния ден. До този час е абсолютно забранена агитацията и публикуването на проучвания за резултата от изборите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...