С концерт Народен хор „Станко Панайотов” ще отбележи 65 години

0

65 години от създаването си отбелязва Народен хор „Станко Панайотов”. Юбилейният концерт ще се състои на 1 ноември, от 18.30 часа в салона на читалище Просвета. Той е под надслов „Да пребъдем във вековете”.

В юбилейната изява, освен изпълненията на певците и певиците от Народния хор, почитателите на фолклорната музика ще могат да се насладят на изпълненията на Виктория Танева, ФГ „Лъчи от Тракия”, Женска камерна фолклорна група, Танцов състав „Илинден”, фолклорна група от село Полковник Серафимово – Смолян и народната певица Дарина Славчева Славова.

Една от най-разпознаваемите формации на читалището има множество награди от различни фолклорни форуми. 25-те членове на любителския състав – певици, музиканти и мъжка фолклорна група, с ръководител Кичка Славова, имат зад гърба си много награди от различни фолклорни форуми, както и международни участия – Гърция, Турция, Германия, Словакия, Италия, Сирия.

Хорът е основан от ентусиазирания млад фолклорист Станко Панайотов през 1953 година като камерен  женски народен хор. Станко Панайотов посвещава на тази си любов с много упорит труд и амбиции цели 18 години от своя живот- в събиране и съхраняване на народни песни и носии. Много скоро този състав става най-популярният  читалищен колектив, с най-богата концертна дейност и най-трайни художествени изпълнения. За това свидетелстват многобройни благодарствени писма, изпращани до читалищното ръководство, както и получените отличия- Лауреат на  ІІ и ІІІ републикански фестивали на художествената самодейност, носител на сребърен и златен медал. Станко Панайотов и една от хористките- Марийка Андреева- Марова, са удостоени с орден “Кирил и Методий” – ІІІ степен.

От 1961г. към народния хор се формира инструментална група. В знак на уважение и признателност към родолюбивото делото на Станко Панайотов през 1970г.  хорът приема неговото име.

От 1972 до 2001г. година ръководител е Виолета Карапеева. По нейна идея формацията се разраства в смесена и става носител на три сребърни и пет златни медала от ІV, V, VІ и VІІ републикански фестивали на художествената самодейност. Високото художествено ниво на Народния хор му отваря вратите на международни турнета в Полша, Гърция, Турция и Русия.

През 2001 година щафетата в ръководството на хора е поета от Кичка Славова. През трудните години на прехода хорът продължава да се развива, да обогатява своя репертоар, да търси нови форми на изява. Хорът е носител на златни медали и награди от най-големите и престижни фолклорни форуми в страната и редица международни участия. Народният хор има издадени 2 CD и 5 DVD с изпълнения на състава. Възпроизведен и заснет е и обичаят „Коледуване”. Ръководителят на хора – Кичка Славова е удостоена с почетния знак „Златен век“ на Министерство на културата.

Previous articleВъзстановяват движението на автобусите в областта
Next articleОтложиха преименуването на местностите с турски имена за ноември

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...