С изложба завърши националният пленер „Нарисувани усещания”

0

С изложба от картини завърши националният пленер „Нарисувани усещания”. Десет творци от Свиленград, София и Пловдив показаха картините си, в които оживяват културно-историческите забележителности в общината.

Сред художниците има аквалерист с участие в изложби в страната и чужбина, доказали се автори, други – развиващи се в текстилното изкуство, интериора, обувния дизайн и студенти. Всеки от тях е нарисувал своите усещания за Стария мост, тракийската гробница и средновековната крепост в село Мезек, скалната църква в Михалич, българските църкви в Одрин… Посещението на храмовете в Турция беше включено в програмата на пленера, заради 10-годишния юбилей на свиленградското читалище в храма „Св. Георги” и отбелязването на 10 години от реконструкцията на църквата „Св. св. Константин и Елена”.

Изложените картините са много различни, използваните техники – също. Някои от творците са провокирали сами себе си и са излезли от обичайния си стил, каза художничката Ивалина Недева при откриването на изложбата в Арт галерията. Тя самата е сред организаторите и участниците във форума, който се провежда за четвърта поредна година.

Още две талантливи момичета от Свиленград взеха участие в пленера. Златомира Костова, която обикновено работи с много детайли, този път е избрала да претвори стария мост с изчистени и спокойни линии. Конструктивна, изчистена и различна е една от картините на Елена Делибозова, която наскоро завърши интериорен дизайн в Англия.

От нарисуваните от всеки творец две картини, една ще бъде откупена от общината, а другата ще попълни общинският фонд като дарение.

Дарените през годините платна да бъдат изложени в подходяща форма на пешеходната улица в града, предложи заместник-кметът Мария Костадинова. Тя и световноизвестният мим Герасим Дишлиев бяха сред гостите на събитието. Цвете и подарък от община Свиленград, която е организатор на събитието, получиха авторите.

Изложбата и пленерът, който стартира на 22 септември, са част от празничната програма на Свиленград. Творбите ще останат в галерията до края на октомври.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...