С изложба завърши националният пленер „Нарисувани усещания”

0

С изложба от картини завърши националният пленер „Нарисувани усещания”. Десет творци от Свиленград, София и Пловдив показаха картините си, в които оживяват културно-историческите забележителности в общината.

Сред художниците има аквалерист с участие в изложби в страната и чужбина, доказали се автори, други – развиващи се в текстилното изкуство, интериора, обувния дизайн и студенти. Всеки от тях е нарисувал своите усещания за Стария мост, тракийската гробница и средновековната крепост в село Мезек, скалната църква в Михалич, българските църкви в Одрин… Посещението на храмовете в Турция беше включено в програмата на пленера, заради 10-годишния юбилей на свиленградското читалище в храма „Св. Георги” и отбелязването на 10 години от реконструкцията на църквата „Св. св. Константин и Елена”.

Изложените картините са много различни, използваните техники – също. Някои от творците са провокирали сами себе си и са излезли от обичайния си стил, каза художничката Ивалина Недева при откриването на изложбата в Арт галерията. Тя самата е сред организаторите и участниците във форума, който се провежда за четвърта поредна година.

Още две талантливи момичета от Свиленград взеха участие в пленера. Златомира Костова, която обикновено работи с много детайли, този път е избрала да претвори стария мост с изчистени и спокойни линии. Конструктивна, изчистена и различна е една от картините на Елена Делибозова, която наскоро завърши интериорен дизайн в Англия.

От нарисуваните от всеки творец две картини, една ще бъде откупена от общината, а другата ще попълни общинският фонд като дарение.

Дарените през годините платна да бъдат изложени в подходяща форма на пешеходната улица в града, предложи заместник-кметът Мария Костадинова. Тя и световноизвестният мим Герасим Дишлиев бяха сред гостите на събитието. Цвете и подарък от община Свиленград, която е организатор на събитието, получиха авторите.

Изложбата и пленерът, който стартира на 22 септември, са част от празничната програма на Свиленград. Творбите ще останат в галерията до края на октомври.

Previous articleПразнична програма
Next articleРекордни 700 кг хероин задържаха на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...