Празнична програма

0

С поредица от културни и спортни събития Свиленград ще отбележи Празника на града – 5 октомври. Навръх датата, по традиция, ще бъде отслужена тържествена литургия в храм „Св. Троица“ от 10.00 часа. След нея е организирано поднасяне на венци и цветя пред паметника на връх Шейновец, откъдето тръгва победният поход на българската войска. С общоградски крос по улиците на града ще бъде отбелязано още Освобождението на града от турския гнет. В 18.30 часа ще бъде открита официално новата сграда на градската библиотека. На 8 октомври, първи гост в нея ще бъде поетесата Надежда Захариева.

Четвърти фестивал на духовите оркестри ще се проведе на 4 октомври, от 19.00 часа, пред сградата на общината. От 18.00 часа ще бъдат наградени победителите от националния конкурс „Съхранена памет“, организиран от музея в града. Ново пано на алеята на славата ще бъде открито в двора му, на 3 октомври, от 17.00 часа. То е посветено на митрополит Герасим – радетел за утвърждаване на българщината по нашите земи. Делото на митрополита ще бъде представено в мултимедийна презентация. В 17.30 часа, същият ден, в читалището започва забавното шоу „Талантите на Свиленград“.

Сериозна публика се очаква да събере струнен квартет „Дестъни“ в залата на читалището на 2 октомври от 18.30 часа. Културното средище ще посрещне любителите на Мелпомена на 1 октомври, когато тук ще гостуват Асен Блатечки и Койна Русева с постановката „Лъжата“, от 18.30 часа.

Две детски постановки ще бъдат представени на откритата сцена при река Марица. На 2 октомври, от 13.00 часа – „Пипи Дългото чорапче“, а на 1 октомври от 11.00 часа, отново там – „Безценното камъче“.

Част от празничната програма са още националният пленер „Нарисувани усещания“ и младежкият форум „Твоето бъдеще – идеи от свиленградчани за свиленградчани“, както и Четвъртият фестивал на старата градска песен „С песни от свила, минаха години“, който се провежда в читалището на Гарата.

Previous articleПремиера на „Малката стъпка” в кино “Тракия”
Next articleС изложба завърши националният пленер „Нарисувани усещания”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...