Празнична програма

0

С поредица от културни и спортни събития Свиленград ще отбележи Празника на града – 5 октомври. Навръх датата, по традиция, ще бъде отслужена тържествена литургия в храм „Св. Троица“ от 10.00 часа. След нея е организирано поднасяне на венци и цветя пред паметника на връх Шейновец, откъдето тръгва победният поход на българската войска. С общоградски крос по улиците на града ще бъде отбелязано още Освобождението на града от турския гнет. В 18.30 часа ще бъде открита официално новата сграда на градската библиотека. На 8 октомври, първи гост в нея ще бъде поетесата Надежда Захариева.

Четвърти фестивал на духовите оркестри ще се проведе на 4 октомври, от 19.00 часа, пред сградата на общината. От 18.00 часа ще бъдат наградени победителите от националния конкурс „Съхранена памет“, организиран от музея в града. Ново пано на алеята на славата ще бъде открито в двора му, на 3 октомври, от 17.00 часа. То е посветено на митрополит Герасим – радетел за утвърждаване на българщината по нашите земи. Делото на митрополита ще бъде представено в мултимедийна презентация. В 17.30 часа, същият ден, в читалището започва забавното шоу „Талантите на Свиленград“.

Сериозна публика се очаква да събере струнен квартет „Дестъни“ в залата на читалището на 2 октомври от 18.30 часа. Културното средище ще посрещне любителите на Мелпомена на 1 октомври, когато тук ще гостуват Асен Блатечки и Койна Русева с постановката „Лъжата“, от 18.30 часа.

Две детски постановки ще бъдат представени на откритата сцена при река Марица. На 2 октомври, от 13.00 часа – „Пипи Дългото чорапче“, а на 1 октомври от 11.00 часа, отново там – „Безценното камъче“.

Част от празничната програма са още националният пленер „Нарисувани усещания“ и младежкият форум „Твоето бъдеще – идеи от свиленградчани за свиленградчани“, както и Четвъртият фестивал на старата градска песен „С песни от свила, минаха години“, който се провежда в читалището на Гарата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...