Песни, хора и кулинарна изложба на събора в Студена

0

С песни, хора и кулинарна изложба премина Третият фолклорен събор „Песен се пее, хоро се вие край Сакара” в свиленградското село Студена. Той събра на 1 септември близо 350 участници от общините – Свиленград, Казанлък, Харманли, Димитровград, Първомай и др. В събора се включиха 27 танцови състава, певчески групи и индивидуални изпълнители.

Организатор на събитието е читалище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Студена. Домакините бяха подредили и богата кулинарна изложба. Катмери, баници, тутманици, катми и тиквеник приготвиха самодейките от селото, по домашни рецепти.

На специална маса беше показано и „Плодородието на Студена” – грозде, ябълки, дюли, сини сливи, домати, патладжани и др. плодове и зеленчуци, произведени в региона. На импровизиран плет бяха надиплени и автентични, запазени, домашно тъкани месали, торби, дисаги, украсени със слънчоглед и кратуни.

Оркестър и фолклорни изпълнения огласиха селото в еднодневната проява, финансирана от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи и платформа „Агора”, с подкрепата на фондация „Америка за България”.

Официални гости на събитието бяха Емилия Лисичкова, председател на управителния съвет на платформа „Агора” и Ваня Папазова, старши експерт Дирекция „Хуманитарни дейности” към община Свиленград.

За юбилея, всички участници във фолклорния събор получиха освен грамоти и по една дървена битова чиния, с надпис от събора, каза секретарят на „Св. Св. Кирил и Методий” – Ангелина Пачова.

С празника читалището отбеляза и своя 90-годишен юбилей. Към културното средище има сформирани женска и мъжка фолклорна група. Певците самодейци са носители на златни, сребърни и бронзови медали и дипломи от различни участия във фолклорни прояви.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...