Песни, хора и кулинарна изложба на събора в Студена

0

С песни, хора и кулинарна изложба премина Третият фолклорен събор „Песен се пее, хоро се вие край Сакара” в свиленградското село Студена. Той събра на 1 септември близо 350 участници от общините – Свиленград, Казанлък, Харманли, Димитровград, Първомай и др. В събора се включиха 27 танцови състава, певчески групи и индивидуални изпълнители.

Организатор на събитието е читалище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Студена. Домакините бяха подредили и богата кулинарна изложба. Катмери, баници, тутманици, катми и тиквеник приготвиха самодейките от селото, по домашни рецепти.

На специална маса беше показано и „Плодородието на Студена” – грозде, ябълки, дюли, сини сливи, домати, патладжани и др. плодове и зеленчуци, произведени в региона. На импровизиран плет бяха надиплени и автентични, запазени, домашно тъкани месали, торби, дисаги, украсени със слънчоглед и кратуни.

Оркестър и фолклорни изпълнения огласиха селото в еднодневната проява, финансирана от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи и платформа „Агора”, с подкрепата на фондация „Америка за България”.

Официални гости на събитието бяха Емилия Лисичкова, председател на управителния съвет на платформа „Агора” и Ваня Папазова, старши експерт Дирекция „Хуманитарни дейности” към община Свиленград.

За юбилея, всички участници във фолклорния събор получиха освен грамоти и по една дървена битова чиния, с надпис от събора, каза секретарят на „Св. Св. Кирил и Методий” – Ангелина Пачова.

С празника читалището отбеляза и своя 90-годишен юбилей. Към културното средище има сформирани женска и мъжка фолклорна група. Певците самодейци са носители на златни, сребърни и бронзови медали и дипломи от различни участия във фолклорни прояви.

Previous articleНаши шахматисти участваха в турнира “Морско конче” във Варна
Next articleТалантливите Виктор и Кали откриха „Вечерта на китарите”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...