Предупреждават с писма стопаните да си заколят прасетата

0

С писма до селските кметове от Областната служба по земеделие – Хасково предупреждават хората по селата да си заколят прасетата. Мярката е за предотвратяване появата на африканска чума по домашните прасета в региона.

Такава зараза беше констатирана в Тутраканци, Провадийско, област Варна, където вече има евтаназирани десетки животни и има въведени рестриктивни мерки.

Селските кметове трябва да опишат прасетата, които хората гледат за лична консумация и не са регистрирани според изискванията на закона. Запознати твърдят, че това касае 90% от прасетата в околността. Тях обикновено стопаните не ги регистрират за ушни марки, както става с кравите, овцете и козите, които са регистрирани масово.

Според селски управник от региона заповедта за клане се издава, защото при евентуално заболяване държавата ще ги евтаназира, а нерегистрираните прасета не подлежат на обезщетение.

Стопани от община Свиленград, с по едно-две прасета, недоволстват, че купените от тях животинчета са едва 15-20 кг и умъртвяването им, преди Коледа, ще бъде финансова загуба. Затова и ще пробват да ги регистрират. Има обаче и по-големи прасета, чиито собственици ще предпочетат да ги сложат във фризера, вместо, в случай на зараза, да бъдат умъртвени.

Шефът на областната служба “Земеделие” Венелин Асенов обяснява пред Haskovo.net, че става дума за информационна кампания и в никакъв случай за заповед.

“Могат да заколят животните, ако желаят. Писмата са информативни и само се обяснява на хората каква е опасността. Трябва да бъдат внимателни и при поява на огнище в близост до региона, да предприемат мерки”, обяснява той.

По думите на специалистите, заболяването е агресивно, а собствениците на прасета трябва да бъдат уведомени за клиничната картина, начините на предпазване и последствията при установяването му.

То не засяга хората, месото от заразени животни е безвредно при термична обработка, защото се унищожава вируса. Заразеното месо обаче е потенциално опасно за разпространение на болестта, затова указанията са при откриване на болни животни то също да се унищожава.

Подобно клане е препоръчано в Русенско, Силистренско и на други места в страната.

Previous article10 години ще отбележи филиала на читалище „Просвета” в Одрин
Next articleЕдинствената биволска ферма в общината с награда от изложението „Виното на траките”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...