Предупреждават с писма стопаните да си заколят прасетата

0

С писма до селските кметове от Областната служба по земеделие – Хасково предупреждават хората по селата да си заколят прасетата. Мярката е за предотвратяване появата на африканска чума по домашните прасета в региона.

Такава зараза беше констатирана в Тутраканци, Провадийско, област Варна, където вече има евтаназирани десетки животни и има въведени рестриктивни мерки.

Селските кметове трябва да опишат прасетата, които хората гледат за лична консумация и не са регистрирани според изискванията на закона. Запознати твърдят, че това касае 90% от прасетата в околността. Тях обикновено стопаните не ги регистрират за ушни марки, както става с кравите, овцете и козите, които са регистрирани масово.

Според селски управник от региона заповедта за клане се издава, защото при евентуално заболяване държавата ще ги евтаназира, а нерегистрираните прасета не подлежат на обезщетение.

Стопани от община Свиленград, с по едно-две прасета, недоволстват, че купените от тях животинчета са едва 15-20 кг и умъртвяването им, преди Коледа, ще бъде финансова загуба. Затова и ще пробват да ги регистрират. Има обаче и по-големи прасета, чиито собственици ще предпочетат да ги сложат във фризера, вместо, в случай на зараза, да бъдат умъртвени.

Шефът на областната служба “Земеделие” Венелин Асенов обяснява пред Haskovo.net, че става дума за информационна кампания и в никакъв случай за заповед.

“Могат да заколят животните, ако желаят. Писмата са информативни и само се обяснява на хората каква е опасността. Трябва да бъдат внимателни и при поява на огнище в близост до региона, да предприемат мерки”, обяснява той.

По думите на специалистите, заболяването е агресивно, а собствениците на прасета трябва да бъдат уведомени за клиничната картина, начините на предпазване и последствията при установяването му.

То не засяга хората, месото от заразени животни е безвредно при термична обработка, защото се унищожава вируса. Заразеното месо обаче е потенциално опасно за разпространение на болестта, затова указанията са при откриване на болни животни то също да се унищожава.

Подобно клане е препоръчано в Русенско, Силистренско и на други места в страната.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...