10 години ще отбележи филиала на читалище „Просвета” в Одрин

0

С различни прояви читалището в Свиленград ще отбележи 10 години от създаването на своя филиал в турския град Одрин. На 14 септември от 18.00 часа в салона на културното средище ще бъде открита изложба от рисунки техника Ебру на клуба по рисуване и фотография в Одрин. Ще бъдат представени и избрани моменти от международната „Вечер на китарите”, която ще се проведе идната събота.

Малко по-късно, от 18.30 часа, ще започне и юбилейният концерт, посветен на 10 години от основаването на филиала. В него ще вземат участие изпълнители от клубове в Читалище „Просвета“- Одрин и НЧ „Просвета-1870“ Свиленград.

Припомняме, през 2008г., с решение на извънредно общо събрание, към читалището бе открит първия клон на читалище извън територията на България. Той развива своята дейност на територията на Българската православна църква „Св. Георги” в гр. Одрин. Предложението за филиала е на председателя на Съюза на народните читалища- проф. д-р. ик. н. Стоян Денчев.  По негова инициатива, в църквата е обособена библиотека. А по инициатива на българския свещеник Александър Чакърък и на неговата съпруга, с помощта на Националния исторически музей, както и на българските тракийски дружества, в храма е уредена богата етнографска експозиция. Оформя се и музикален кът.

снимка: архив – Мария Чъкърък и дъщеря й в двора на църквата

Ръководител на читалищния филиал в Одрин е Мария Чъкърък, съпругата на отец Чъкърък. Филиалът се помещава в църквата „Св. Георги”. С дарения, за десетата годишна от създаването му, дейността ще се изнесе в допълнителна пристройка.

През първите години след откриването на  НЧ“Просвета“ – Одрин, започнаха работа няколко клуба по интереси: Смесен хор „Одрин“ с ръководител Христо Христов и Елена Юсупова, Клуб „Детска рисунка“ с ръководител Филиз Патрон, Клуб „Приятели на книгата“ с ръководител Мария Чъкърък, Клуб за изработка на накити от масовата бижутерия с ръководител Мария Чъкърък, Клуб по компютърни умения с ръководител Александър Александров.

През годините клубовете по интереси се изменяха в зависимост от интересите и духовните нужди на хората. Дейността бе обогатена и с други клубове: Кулинарен клуб с ръководител в момента Ахмет Патрон, Фотографски клуб с ръководител Метин Лоча, Танцов клуб „Тракия“ с ръководители Невин Асенова и Толга Гелди, Клуб за рисуване върху вода „Ебру“ с ръководители Филиз Патрон и Мария Чъкърък.

Дейността на читалищния филиал е подпомагана както на общинско, така и на национално ниво от професори, доктори и академици.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...