10 години ще отбележи филиала на читалище „Просвета” в Одрин

0

С различни прояви читалището в Свиленград ще отбележи 10 години от създаването на своя филиал в турския град Одрин. На 14 септември от 18.00 часа в салона на културното средище ще бъде открита изложба от рисунки техника Ебру на клуба по рисуване и фотография в Одрин. Ще бъдат представени и избрани моменти от международната „Вечер на китарите”, която ще се проведе идната събота.

Малко по-късно, от 18.30 часа, ще започне и юбилейният концерт, посветен на 10 години от основаването на филиала. В него ще вземат участие изпълнители от клубове в Читалище „Просвета“- Одрин и НЧ „Просвета-1870“ Свиленград.

Припомняме, през 2008г., с решение на извънредно общо събрание, към читалището бе открит първия клон на читалище извън територията на България. Той развива своята дейност на територията на Българската православна църква „Св. Георги” в гр. Одрин. Предложението за филиала е на председателя на Съюза на народните читалища- проф. д-р. ик. н. Стоян Денчев.  По негова инициатива, в църквата е обособена библиотека. А по инициатива на българския свещеник Александър Чакърък и на неговата съпруга, с помощта на Националния исторически музей, както и на българските тракийски дружества, в храма е уредена богата етнографска експозиция. Оформя се и музикален кът.

снимка: архив – Мария Чъкърък и дъщеря й в двора на църквата

Ръководител на читалищния филиал в Одрин е Мария Чъкърък, съпругата на отец Чъкърък. Филиалът се помещава в църквата „Св. Георги”. С дарения, за десетата годишна от създаването му, дейността ще се изнесе в допълнителна пристройка.

През първите години след откриването на  НЧ“Просвета“ – Одрин, започнаха работа няколко клуба по интереси: Смесен хор „Одрин“ с ръководител Христо Христов и Елена Юсупова, Клуб „Детска рисунка“ с ръководител Филиз Патрон, Клуб „Приятели на книгата“ с ръководител Мария Чъкърък, Клуб за изработка на накити от масовата бижутерия с ръководител Мария Чъкърък, Клуб по компютърни умения с ръководител Александър Александров.

През годините клубовете по интереси се изменяха в зависимост от интересите и духовните нужди на хората. Дейността бе обогатена и с други клубове: Кулинарен клуб с ръководител в момента Ахмет Патрон, Фотографски клуб с ръководител Метин Лоча, Танцов клуб „Тракия“ с ръководители Невин Асенова и Толга Гелди, Клуб за рисуване върху вода „Ебру“ с ръководители Филиз Патрон и Мария Чъкърък.

Дейността на читалищния филиал е подпомагана както на общинско, така и на национално ниво от професори, доктори и академици.

Previous articleВременни прекъсвания на работата с клиенти на НАП заради профилактика на тока
Next articleПредупреждават с писма стопаните да си заколят прасетата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...