Денонощно следят състоянието на язовирите в страната във връзка с очакваните валежи

0

Във връзка с прогнозите за обилни валежи от вчера (23 юли) е задействан кризисният щаб в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна. Това съобщи председателят на Държавната агенция по време на съвместен брифинг с главния секретар на агенцията Николай Николов, областния управител на Хасково Станислав Дечев. Той допълни, че към този момент няма язовири на територията на страната, които да представляват заплаха за населението, но предвид динамичната метрологична обстановка е засилено вниманието към всички водоеми.

„Ние като ръководство сме на място в региона на Хасково и Кърджали не само защото тук прогнозите са за най-обилни валежи, но и защото в тази част на страната са съсредоточени най-много водоеми“, обясни Петър Горновски.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев съобщи, че на територията на областта има 2307 язовира. Затова и вниманието към тяхната безопасност е изключително заострено, подчерта той и адмирира идеята за срещи с кметове и представители на общини в региона, тъй като преобладаваща част от язовирите са тяхна собственост.

Петър Горновски подчерта, че държавната агенция има пълна координация с институциите и са взети всички превантивни мерки от страна на държавата.

„Сега най-важното е собствениците на язовири да изпълнят предписанията на ДАМТН – да се осигури свободен обем на язовирите и да се следи денонощно тяхното ниво. Такива предписания са дадени във всички региони, където се очакват проливни дъждове“, допълни още председателят на ДАМТН и призова собствениците да бъдат максимално внимателни през следващите дни.

От началото на годината инспекторите на ДАМТН са извършили над 1170 броя проверки на язовирни стени и съоръженията към тях на територията на областите Хасково и Кърджали, като установени за спешен ремонт са 147. Съставени са 143 акта за установено административно нарушение на язовирите на двете области. Продължават и масираните инспекции в цялата страна, като само за първите седем месеца на годината са проверени 2393 язовира и са съставени 304 акта.

Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира, че водното количество на р. Марица при Първомай ще премине жълтия и ще достигне оранжевия праг на внимание на 24 юли. При Харманли реката ще премине жълтия праг за внимание и ще достигне оранжевия праг за риск от тревога на 25 юли, като ще се задържи над него до сутрешните часове на 26-и. Водното количество на р. Марица при Свиленград ще премине жълтия и оранжевия праг и ще достигне червения праг на тревога на 25-ти в сутрешните часове и ще се задържи над него до сутрешните часове на 26 юли.

Previous articleОткриват 5-звезден хотел с казино в Свиленград
Next articleРемонтират близо 40 улици в града до 2020 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...