Деца и родители

0

Родителите играят огромна роля в света на детето.

Децата са огледало на това, което се случва в семейството. Те отразяват както положителните, така и отрицателните взаимодействия между родителите. Наблюдавам деца, които са оставени без контрол от родителите си, всичко им е позволено. Тези деца не смятат родителите си за авторитети и рано или късно това ще се обърне като бумеранг срещу самите родители. Няма как детето да наказва родителите си и да налага правила.

Такова дете се чувства несигурно, защото няма ясно установени граници или те са прекалено много размити. То не знае до къде може да стигне и постоянно експериментира. Всеки ден все повече и повече си позволява, докато дойде моментът, в който то е абсолютно неконтролируемо.

Ето тук е ролята на родителя, той е възрастният, който налага правилата и ограниченията. Много родители си мислят, че когато кажат „не” на детето си, стават лоши и то може да не ги обича вече. Точно обратното, така детето знае до къде може да стигне и до къде не може, знае ясно и точно къде е границата на позволените неща и къде пристъпва границата на непозволените. И точно в тази рамка, то се чувства сигурно. Има самочувствие, уверено е, защото и неговите родители са сигурни и уверени. Има им доверие.

Нашите деца са много интуитивни и интелигентни. Трудно можем да ги заблудим. Те усещат кога мама и татко знаят какво правят. И още повече усещат, когато са несигурни, позволяват всичко, няма ясни граници кой е детето и кой е възрастният, кой определя и налага правилата. Усетят ли и за секунда несигурността в родителите използват я до дупка.

А когато става дума за децата ни, ние като родители би трябвало да бъдем много коректни и отговорни. Това е основата, която им даваме, за да бъдат някой ден сигурни, със самочувствие, уверени и най-вече щастливи.

Елена Манолова

Онлайн психологическо консултиране

Skype: evidelova

Телефон: 0879 855 786

Авторът на статията е психотерапевт, брачен консултант, използва Психодрама в работата си. Създател на един от първите виртуални кабинети за психологическо консултиране. От 2010 г. поддържа авторския блог: Живей съзнателно!

Previous articleГеорги Георгиев спечели международния турнир в Сливен
Next articleЧиталището в Сладун пази традициите вече 90 години

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...