Деца и родители

0

Родителите играят огромна роля в света на детето.

Децата са огледало на това, което се случва в семейството. Те отразяват както положителните, така и отрицателните взаимодействия между родителите. Наблюдавам деца, които са оставени без контрол от родителите си, всичко им е позволено. Тези деца не смятат родителите си за авторитети и рано или късно това ще се обърне като бумеранг срещу самите родители. Няма как детето да наказва родителите си и да налага правила.

Такова дете се чувства несигурно, защото няма ясно установени граници или те са прекалено много размити. То не знае до къде може да стигне и постоянно експериментира. Всеки ден все повече и повече си позволява, докато дойде моментът, в който то е абсолютно неконтролируемо.

Ето тук е ролята на родителя, той е възрастният, който налага правилата и ограниченията. Много родители си мислят, че когато кажат „не” на детето си, стават лоши и то може да не ги обича вече. Точно обратното, така детето знае до къде може да стигне и до къде не може, знае ясно и точно къде е границата на позволените неща и къде пристъпва границата на непозволените. И точно в тази рамка, то се чувства сигурно. Има самочувствие, уверено е, защото и неговите родители са сигурни и уверени. Има им доверие.

Нашите деца са много интуитивни и интелигентни. Трудно можем да ги заблудим. Те усещат кога мама и татко знаят какво правят. И още повече усещат, когато са несигурни, позволяват всичко, няма ясни граници кой е детето и кой е възрастният, кой определя и налага правилата. Усетят ли и за секунда несигурността в родителите използват я до дупка.

А когато става дума за децата ни, ние като родители би трябвало да бъдем много коректни и отговорни. Това е основата, която им даваме, за да бъдат някой ден сигурни, със самочувствие, уверени и най-вече щастливи.

Елена Манолова

Онлайн психологическо консултиране

Skype: evidelova

Телефон: 0879 855 786

Авторът на статията е психотерапевт, брачен консултант, използва Психодрама в работата си. Създател на един от първите виртуални кабинети за психологическо консултиране. От 2010 г. поддържа авторския блог: Живей съзнателно!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...