Читалището в Сладун пази традициите вече 90 години

0

С богата програма и Празник на гроздобера отбелязват юбилея на НЧ „Изгрев 1928“

С представяне на романа „Българското време” на писателката Магдалена Манчева, стартираха събитията, свързани с 90-годишния юбилей на НЧ „Изгрев 1928“ в село Сладун. Книгата е издание на университетското издателство „Паисий Хилендарски”, 2018г. В приветлив и задушевен разговор, придружен с четене на откъси от романа, авторката и гостите коментираха смисъла на живота, както и въпросите: Наше ли е европейското време? Ще я има ли онази малка България, която е в сърцето на всеки от нас? „Злато, ако загубиш, може да го намериш. Но време, ако загубиш, трудно можеш да го върнеш!” – казва един от героите в книгата.

Представяне на книгата „Българското време“ на писателката Магдалена Манчева

До средата на септември ще продължат събитията, с които читалището в Сладун ще отбележи своя юбилей. На 18 август ще бъде кулминацията на честванията  – концерт, с участието на фолклорните групи от селата Сладун, Радовец, Устрем и Мезек. В презентация и с богат снимков материал ще бъдат представени събитията, които читалището организира и в които взема дейно участие.

На 21 август в граничното село ще гостува младата поетеса Зоя Станкова. В средата на септември за пръв път в село Сладун, като част от празничната програма, ще бъде организиран Празник на гроздобера. Той ще представи възстановка на характерните за този край обичаи, свързани с гроздобера и мачкането на гроздето. След ритуалите на лозята, гости и домакини ще се съберат в парка на селото, където ще продължат с песни и почерпка с боб чорба.

Изключително активна и родолюбива дейност развива читалището в Сладун. Освен опазването на местния фолклор, културното средище се опитва да съхрани и разпространи богатството от традици и обичаи. Сватбеният ритуал, характерен за Сладун, Студена и Радовец, бе избран за рекордната тракийска сватба в местността Пчелина, Разградско, преди няколко години.

Освен сватбените обичаи, читалището предава на поколенията и традиционната седянка, меджия /вид седянка/, Бабинден и др. Културното средище е и съорганизатор на Празника на подницата и хляба в село Лозен, където жените от селото правиха квасен хляб, с нахут и лимец, гюзлемета, печено агне по сладунски и др.

Всяка година читалището организира фолклорния фестивал „С песните на Кичка Савова”.

снимка: Надя Щегрова

Вече 10 години секретар на НЧ Изгрев е Надя Щегрова. Тя самата умело бродира български шевици, въпреки че страда от ревматоиден артрит.

Само след броени дни, читалището ще се включи в инициативата „По стъпките на изгрева”. Фолклорната група ще гостува в село Изгрев, Варненско, където ще се включи с песни и ръчен труд в Празника на баницата, организиран от тамошното читалище.

Previous articleДеца и родители
Next articleОранжев код за валежи и гръмотевични бури за 11 области в страната

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...