Читалището в Сладун пази традициите вече 90 години

0

С богата програма и Празник на гроздобера отбелязват юбилея на НЧ „Изгрев 1928“

С представяне на романа „Българското време” на писателката Магдалена Манчева, стартираха събитията, свързани с 90-годишния юбилей на НЧ „Изгрев 1928“ в село Сладун. Книгата е издание на университетското издателство „Паисий Хилендарски”, 2018г. В приветлив и задушевен разговор, придружен с четене на откъси от романа, авторката и гостите коментираха смисъла на живота, както и въпросите: Наше ли е европейското време? Ще я има ли онази малка България, която е в сърцето на всеки от нас? „Злато, ако загубиш, може да го намериш. Но време, ако загубиш, трудно можеш да го върнеш!” – казва един от героите в книгата.

Представяне на книгата „Българското време“ на писателката Магдалена Манчева

До средата на септември ще продължат събитията, с които читалището в Сладун ще отбележи своя юбилей. На 18 август ще бъде кулминацията на честванията  – концерт, с участието на фолклорните групи от селата Сладун, Радовец, Устрем и Мезек. В презентация и с богат снимков материал ще бъдат представени събитията, които читалището организира и в които взема дейно участие.

На 21 август в граничното село ще гостува младата поетеса Зоя Станкова. В средата на септември за пръв път в село Сладун, като част от празничната програма, ще бъде организиран Празник на гроздобера. Той ще представи възстановка на характерните за този край обичаи, свързани с гроздобера и мачкането на гроздето. След ритуалите на лозята, гости и домакини ще се съберат в парка на селото, където ще продължат с песни и почерпка с боб чорба.

Изключително активна и родолюбива дейност развива читалището в Сладун. Освен опазването на местния фолклор, културното средище се опитва да съхрани и разпространи богатството от традици и обичаи. Сватбеният ритуал, характерен за Сладун, Студена и Радовец, бе избран за рекордната тракийска сватба в местността Пчелина, Разградско, преди няколко години.

Освен сватбените обичаи, читалището предава на поколенията и традиционната седянка, меджия /вид седянка/, Бабинден и др. Културното средище е и съорганизатор на Празника на подницата и хляба в село Лозен, където жените от селото правиха квасен хляб, с нахут и лимец, гюзлемета, печено агне по сладунски и др.

Всяка година читалището организира фолклорния фестивал „С песните на Кичка Савова”.

снимка: Надя Щегрова

Вече 10 години секретар на НЧ Изгрев е Надя Щегрова. Тя самата умело бродира български шевици, въпреки че страда от ревматоиден артрит.

Само след броени дни, читалището ще се включи в инициативата „По стъпките на изгрева”. Фолклорната група ще гостува в село Изгрев, Варненско, където ще се включи с песни и ръчен труд в Празника на баницата, организиран от тамошното читалище.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...